- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Експлодирале цене гаса, нафте и угља – оборени рекорди

CC0 / pixabay / Гас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Цене фосилних горива вртоглаво расту – гасни фјучерси у Европи поскупели су за скоро 60 одсто, светске цене нафте убрзале су раст на 7,5 одсто, а цена угља је такође оборила рекорд и стаје 400 долара за тону.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео-садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).

Цена гаса премашила 2.200 долара

Цена гасних фјучерса у Европи порасла је у среду већ за скоро 60 одсто и обновила историјски максимум – сада износи 2.226 долара за хиљаду кубних метара, следи из података са лондонске берзе „ИЦЕ фјучерс“.
Цена априлских фјучерса према индексу најликвиднијег европског чворишта ТТФ на отварању је била близу 1.500 долара, затим су котације благо пале, након чега су прешле на стабилан раст. Максимум цене у 11.58 по московском времену достигао је 2.226 долара, што је 59,4 одсто више од цене прорачунате претходног дана – 1.396,5 долара.
Претходно је цена априлских фјучерса на ТТФ чворишту достигла 2.011 долара за хиљаду кубних метара, а током преподнева спот цена гаса у Европи порасла је за 29 одсто у односу на затварање у уторак и износила је 1.800 долара.
Осим тешке политичке ситуације око Украјине, ове недеље у Европи се бележи благи пад температуре и нагло смањење производње електричне енергије из обновљивих извора – ветрогенерације.
Раст берзанских котација за гас примећује се у светлу чињенице да су САД, ЕУ, Велика Британија, као и низ других држава увеле санкције одређеном броју правних и физичких лица из Русије након што је председник Русије Владимир Путин 24. фебруара објавио о почетку специјалне војне операције у Украјини као одговор на апел лидера република Донбаса за помоћ.
Осим тога, цена гаса прати повећање цене нафте на максималне нивое од јуна 2014. године.

Оборен рекорд из јуна 2014. у цени нафте

Светске цене нафте убрзале су раст на 7,5 одсто, цена марке „Брент“ премашила је 113 долара по барелу први пут од 30. јуна 2014, следи из података о трговању.
Према стању од 14.11 по средњоевропском времену, цена мајских фјучерса за нафту „Брент“ скочила је за 7,53 одсто – на 112,82 долара по барелу, а неколико минута раније премашила је 113 долара. Априлски фјучерси марке „ВТ“ порасли су за 7,5 одсто и износе 111,18 долара.
Алијанса ОПЕК плус је након састанка у среду саопштила да ће наставити са планираним повећањем производње за 400.000 барела дневно у априлу. Наредни састанак организације заказан је за 31. март.

Цена угља оборила рекорд

Цена угља достигла је цену од 400 долара за тону, што је нови рекорд на тржишту. Поред угља и цене нафте и гаса су убрзале раст последњих дана, а Пољска планира да уведе и ембарго на руски угаљ.
Премијер Пољске Матеуш Моравецки је након састанка са председником Европског савета Шарлом Мишелом изјавио да Пољска планира да по хитном поступку уведе ембарго на руски угаљ, само још чека одлуку Европске комисије.
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
СВЕТ
Скок цене енергената: Европа ће схватити да без руског гаса не може да функционише /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала