Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Они који траже да уведемо санкције Русији су против Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија нема интереса да води политику у складу са интересима запада и истока, него у складу са сопственим интересима. Онај ко тражи да уведемо санкције Русији није против Русије, него против Србије, сматра Дачић.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
"Ми смо сада у ситуацији када се од нас очекује да се сврстамо на нечију страну. Сви полазе од својих интереса. Логично је да и Србија полази од својих интереса. Ми немамо интереса да водимо политику у скаладу и са очекивањима истока и запада, него са нашим интересима. Уважавам шта говоре из Брисела, али је наша обавеза да усклађујемо спољну политику са политиком ЕУ постепено до уласка у ЕУ", рекао је Дачић за РТС.
Дачић је упитао када је то улазак у ЕУ, да ли је то сутра.
"Да ли ће то они нама да кажу да ћемо сутра да уђемо у ЕУ да бисмо данас могли да ускладимо нашу политику. Не, кажу то је за 10, 20 или 30 година. Па добро, ми ћемо нашу спољну политику да ускалдимо за пет, 10 или 20 година. С друге стране, хоће ли да повуку признање Косова и Метохије? Да ли ће да престану са нарушавањем територијалног интегритета Србије, а не да Србију тера да уведе санкције против земље која највише штити наше националне и државне интересе", упитао је Дачић.
Дачић је рекао да Србија поштује принцип територијалног интегритета, али да га она није нарушила.
"Поштујемо све жртве, Украјина је колатерална штета. Да ли је икоме од тих који тако лицемерно траже од Србије да се придруже свему томе што говоре, да ли је икога од њих погодило то када су погодили зграду РТС-а исто као што их погађа то што је погођен телевизијски торањ у Украјини. Да ли их погађају цивилне жртве деце у Србији, болнице. Па није ваљда да болница у Харкову сада више боли америчке грађане него наше жртве у Србији", упитао је Дачић.
Дачић је навео да је то "лицемерје недопустиво и неприхватљиво за Србију"
Према његовим речима, онај који тражи да уведемо санкције Русији није против Русије, него против Србије.
"Они ће сутра да траже да се Косово прими у НАТО, сутра ће да траже да Косово уђе у УН. А коме ћемо да се обратимо, Русији. Ако им уведемо санкције немамо коме да се обратимо. Вратите нам принцип територијалног интегритета, поништите признање Косова, спремни смо да разговарамо", навео је Дачић.
Наводи да је Албанија 100 одсто усагласила са политиком ЕУ, а нису добили ни почетак преговора.
"Александар Вучић је под великим притисцима, али као што је било на седници Савета за нацоналну безбедност, на Влади, и у нашем обраћању, ми се залажемо за принцип територијалног интегритета, али смо и сведоци да исти ти који сада нападају Русију су нарушили наш територијални интегритет и бомбардовали ову земљу. Не може се агресија против Србије звати 'Милосрдни анђео', а ово звати бруталном инвазијом Русије на Украјину. Нешто ту није у реду са моралним принципима", сматра Дачић.
Дачић напомиње да ми нисмо "пијуни ни истока, ни запада".
"Доста смо ми гинули за неке треће. Ми треба да водимо рачуна о својим интересима", истиче Дачић.
Амбасадори ЕУ и Квинте који носе слогане о територијалном интегритету, они Србији кажу да не могу да утичу на Куртија, додаје Дачић.
"Курти је велесила, какав Путин. Курти је тај који може да забрани Србима да гласају на КиМ. А Квинта, НАТО и остали не могу да утичу. Докле ћете да лажете више? То је брутално лицемерје према Србији и тако се не може нико понашати. Ми водимо политику у свом интересу. Не можемо да сечемо грану на којој седимо. Ако мислите сада да уведемо санкције Русији, то значи да ће Косово бити примљено у Уједињене нације", казао је Дачић.
Спутњик цензура - илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СРБИЈА
Поштовани пратиоци, под ударом смо бруталне цензуре – ево како да будете уз нас
Поруку онима који одмах по почетку руске операције у Донбасу од Србије тражили да усклађивање са политиком Европске уније у разговору за Спутњик послао је и бивши шеф Координационог центра за КиМ Небојша Човић, позивајући их да најпре „отпризнају“ Косово:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала