- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик напустио седницу Председништва, Комшић и Џаферовић одбили предлог да се расправља о Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик напустио је данашњу седницу Председништва, након што су друга два члана одбила његов захтев да у дневни ред буде уврштена тачка у вези са украјинском кризом.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Додик се по изласку из зграде Председништва обратио новинарима, рекавши да је затражио да БиХ заузме став о питању Украјине, али су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић били против тога.
Он је истакао да је против свих предложених тачака дневног реда и најавио могуће покретање механизма заштите виталног националног интереса ако друга два члана Председништва злоупотребе његово одсуство.
Додик је подсетио да је Председништво БиХ задужено за спољну политику и да о ситуацији у Украјини једино Председништво може да заузме одређене ставове.
„То није министарство, а поготово нису амбасадори, то је подвала коју покушавају муслимани овде у Сарајеву да подвале. Ради се о циничном покушају да се обезвреде, понизе ставови и читав српски народ. Дакле, апсолутно смешно изгледа позивање на једну изјаву из 2014. године, односно саопштење које није ни одлука Председништва, које каже да се поштује територијални интегритет Украјине, те се злоупотребљава до мере да се позива на ту одлуку у данашњој ситуацији“, рекао је он, пренела је РТРС.
Додик је истакао да је сваки покушај да се очува уставна структура БиХ данас срушен и да је апсолутно неизвесно на који начин ће моћи да се настави даље.
Додик је поручио да је против рата у сваком случају, где год се дешавао, али да БиХ треба да остане неутрална и да се не приклања ни руској ни украјинској страни.

Комшић: Додик тражио расправу о украјинској кризи

Комшић је, нешто касније, изјавио да је Додик на данашњој седници тражио расправу у вези са украјинском кризом, позивајући се на чињеницу да су на територији Украјине настале две нове државе.
„Према процедури, тај предлог је стављен на гласање, Додик је гласао „за“, Џаферовић и ја „не“. То је био повод да Додик одржи говор у којем је изнео неке политичке ставове за које мислим да не стоје“, рекао је Комшић након што је Додик напустио седницу Председништва БиХ.
Према његовим речима, Додик је предложио измене закона о Централној банци, као и тачку где би се расправљало о ситуацији у Украјини, без предлога било каквих закључака и материјала.
Он сматра да Додик извршава „договорене планове са Руском Федерацијом“ и да је „даљи циљ дестабилизација БиХ“, пренела је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала