- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ГС УН: Русија да прекине операцију у Украјини; Небензја: Запад присиљава на гласање

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација је усвојила резолуцију у којој тражи од Русије да прекине специјалну операцију у Украјини и повуче војску.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је тим поводом да Запад присиљава земље да гласају за резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација против специјалне операције Русије.
Он је позвао Генералну скупштину УН да не подржи резолуцију којом се осуђује руска војна операција.
За Резолуцију је гласала 141 држава, против је било пет, а уздржано 35.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је такође подржао резолуцију.
Против су били: Русија, Белорусија, Сирија, Северна Кореја и Еритреја. Уздржани су били: Кина, Индија, Куба, Централноафричка Република, Иран, Ирак, Казахстан, Пакистан, Јужноафричка Република и други.
Коаутори Резолуције су: Украјина, САД, Велика Британија, Француска, Канада, Јапан и низ других држава.
Како се наводи, Генерална скупштина жали због агресије Русије против Украјине и захтева да Русија одмах прекине примену силе у Украјини и да се уздржи од претњи другим чланицама УН.
У документу се осуђује и то што је Русија подигла ниво готовости својих нуклеарних снага.
У тексту се, међутим, не налази ни један позив непосредно Кијеву, нема ни помена о положају становника Донбаса и агресији против Доњецке и Луганске Народне Републике. Такође, не говори се о незаконитом преврату у Украјини 2014. године, док је Русија приликом израде свих докумената захтевала спомињање ових тачака.
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је додао да се циљеви специјалне руске операције у Украјини извршавају и биће достигнути.

„Циљеви наше специјалне операције су објављени на основу члана 51 Повеље Уједињених нација, извршавају се и биће достигнути“, рекао је Небензја.

Члан 51 Повеље Уједињених нација подразумева неотуђиво право државе да прибегне војној сили у циљу остваривања права на самоодбрану у случају оружаног напада, све док Савет безбедности УН не примени неопходне мере у циљу одржања међународног мира и сигурности.
Резолуције Генералне скупштине нису обавезујуће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала