- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Москва предлаже Кијеву преговоре, а не капитулацију

© AP Photo / Shamil ZhumatovМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Руске захтеве Украјини не треба квалификовати као њену капитулацију, Москва предлаже преговоре, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).

„Не сматрам да се то може квалификовати на тај начин (као капитулација). Овде није најважнији термин који ће бити употребљен. Ми предлажемо споразум који ће осигуравати легитимна права свих народа који живе у Украјини, што укључује све националне мањине без изузетка и њихову равноправност“, рекао је Лавров.

„То треба да се одрази и у законодавству Украјине, где сада постоји закон о три аутохтона народа, као да Руси никада нису постојали на украјинској земљи. Такве ствари већ стварају законодавне основе за даљу русофобичну политику, и не само русофобичну, него против свих осталих националних мањина – Мађара, Румуна, Пољака, Бугара. Полазимо од тога да ће управо украјински народ то решавати. Ако се власт сложи са условима о којима се сада разговара, то ће бити споразум“, рекао је шеф руске дипломатије.
Након завршетка сукоба, Украјинци сами треба да одлуче како ће даље да живе, рекао је шеф руске дипломатије.
Говорећи о републикама Донбаса, шеф руске дипломатије је казао да Луганска Народна Република и Доњецка Народна Република треба да буду признате у границама Доњецке и Луганске области.

Специјална операција у Украјини

Русија чини све како би спречила озбиљне жртве међу цивилним становништвом током специјалне операције у Украјини, рекао је Лавров.
По његовим речима, Оружане снаге Русије „заједно са устаницима ДНР и ЛНР користе високо прецизно оружје и уништавају искључиво војну инфраструктуру украјинске власти у контексту задатака демилитаризације“.
Говорећи о циљевима руске војне операције у Украјини, Лавров је рекао да је циљ да се спречи појава конкретних врста наоружања у тој земљи.

„У оквиру те специјалне војне операције постављен је јасан задатак, узимајући у обзир искуство последњих деценија након распада СССР-а, да се осигура демилитаризација Украјине. Треба да буду одређене конкретне врсте ударног наоружања које никада неће бити распоређене у Украјини и које се неће правити. Тамо уопште не треба да постоји икакво наоружање које може да угрози безбедност Русије“, рекао је Ларов.

Како је додао, Украјина треба да прође и поступак денацификације, као у прошлости Немачка.

„Денацификација. На исти начин као што је фашистичка Немачка била подвргнута том поступку. Још једном апелујем: погледајте јавно доступне видео снимке о томе какву слободу уживају неонацисти у Украјини када организују маршеве са портретима ратних злочинаца. Председник Владимир Зеленски додељује им своју гарду како би обезбедио почасну стражу. Предстоји велики посао“, рекао је Лавров.

Русија спремна да разговара о безбедносним гаранцијама

Русија је спремна да разговара о питању безбедносних гаранција током друге рунде преговора са Украјином, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Председник Зеленски изразио је спремност, тачније жељу да добије безбедносне гаранције. Сматрам да је то позитиван корак. Наши преговарачи су спремни за другу рунду разговора о тим гаранцијама са украјинским представницима“, казао је шеф руске дипломатије.
Међутим, како је додао, „украјински представници поново, као и на првом састанку, још не потврђују одржавање друге рунде разговора“.
„Они ће одуговлачити. Мислим да им ни Американци још не дозвољавају. Сада више нико не верује независност Кијева“, констатовао је Лавров.
Намера Москве и Кијева да одрже другу рунду разговора указује на то да су стране спремне да траже решење сукоба, додао је он.

Нова „гвоздена завеса“ Запада?

Према речима Лаврова, ако Запад одлучи да спусти нову „гвоздену завесу“, Русија неће бринути и наћи ће друге могућности за развој.
Он је подсетио да је британски премијер Винстон Черчил својевремено „спуштао гвоздену завесу“ 1946. године.
„Свима је јасно да је подизање 'гвоздене завесе' карактеристика оних који размишљају у оквирима превазиђених категорија: категорије колонијализма, неоколонијализма. Наравно, те категорије изазивају носталгична осећања посебно код Британаца. Али ако је Запад тако одлучио, уверавам вас да ћемо пронаћи могућност да наставимо да живимо, да се развијамо и чак нећемо много бринути о томе шта су наши западни партнери урадили, још једном доказујући своју апсолутну непоузданост и потпуну неспособност за договарање“, оценио је руски министар.
Он је констатовао да „Велика Британија очигледно осећа нелагоду, јер почињу да заборављају на њу чим је реализовала 'брегзит'“.
Лавров је истакао да Украјина има технолошки и технички потенцијал да направи нуклеарно оружје, али да Русија то неће дозволити.
„Постоји технички, технолошки потенцијал. О томе је говорио председник Владимир Путин, наши стручњаци су коментарисали ту ситуацију. Могу одговорно да кажем да ми то нећемо дозволити“, рекао је Лавров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала