- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Не постоји механизам којим се Русија може избацити из СБ УН

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров у Уједињеним нацијама
Лавров у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да не постоји механизам за лишавање Русије места у Савету безбедности УН.

„Механизам не постоји. Не покушавајте да било шта објасните британским представницима. Њихова апсолутна неадекватност свима нам је добро позната“, рекао је руски министар у интервјуу за ТВ "Ал Џазира".

На то да је искључење Русије из овог тела светске организације немогуће без измена Повеље УН већ раније је указала заменица генералног секретара Венди Шерман.
Према њеним речима, у америчкој администрацији за сада не сматрају да тако нешто неопходно.
И представник премијера Британије Бориса Џонсона рекао је да Повеља УН не даје могућност да се Русија искључи из Савета безбедности УН.
Како је рекао, Русија има право вета који може да уложи на сваку резолуцију, тако да би била искључена и она сама би морала да гласа за то.
Учешће Русије у Савету безбедности УН као сталне чланице наведено је у члану 23 Повеље УН.
„Република Кина, Француска, Савез Совјетских Социјалистичких Република, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске и Сједињене Америчке Државе су сталне чланице Савета безбедности.“
Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски позвао је 27. фебруара позвао је да се Русији одузме право гласа у СБ УН због војне операције Русије у Украјини.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара, услед заоштравања ситуације у Донбасу, потписао указ којим се признаје независност ДНР и ЛНР а три дана касније одобрио је почетак специјалне војне операције у Украјини у циљу заштите цивила у Донбасу.
Кандидат за америчког амбасадора у УН Линда Томас-Гринфилд - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Амбасадорка САД при УН: Чланство Русије у Савету безбедности УН прописано Повељом УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала