- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава: Одлука Немачке о „Северном току 2“ довешће до наглог скока цена гаса у Европи

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Одлука Берлина да обустави сертификацију пројекта „Северни ток 2“ нанеће неповратну штету руско-немачким односима, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).

„Желели бисмо да кажемо да ће одлука Берлина о обустављању пројекта довести до неповратне штете по руско-немачке односе који су последњих година ионако далеко од непомућених, не нашом кривицом. Одговорност за последице тих нелегитимних поступака, који доводе у питање репутацију Немачке као поузданог спољноекономског партнера, у потпуности је на немачкој страни“, наводи се у саопштењу Захарове.

Према њеним речима, одлука званичног Берлина је „неприхватљива и недостојна са становишта норми међународног привредног права“. Како је додала, инвеститори пројекта имају неотуђиво право да поднесу тужбу против званичног Берлина међународним арбитражним судовима ради добијања компензације.

„Сматрамо да имамо посла са класичним преседаном коришћења комерцијалног пројекта као политичког оружја против нас, за шта колективни Запад и званични Берлин толико воле да оптужују Москву“, прокоментарисала је Захарова.

Она је подсетила да је немачки канцелар Олаф Шолц, по чијем је директном налогу донета ова одлука, раније говорио да је процес сертификације „Северног тока 2“ искључиво нормативан и да никако не може да буде повезан са политичком конјуктуром.
Захарова констатује да је сада очигледно да су немачке власти биле недоследне и да су „подлегле искушењу да искористе пројекат као полугу притиска на Русију, тиме показујући неспособност да раздвоје политику и економију“.
„Директна забрана сертификације 'Северног тока 2', уведена 22. фебруара из политичких разлога, је логичка кулминација поменуте доктрине приоритета политике изнад економије у контексту његове реализације“, истиче она.
Пораст цена гаса у ЕУ
Захарова је поручила да став Русије у погледу енергетске сарадње са Немачком и Европом у остаје непромењен. Како је подсетила, руска страна је стално наглашавала економску, комерцијалну суштину пројекта и његову усклађеност са прописима ЕУ.
„Правовремено пуштање у рад тог гасовода одговарало би интересима како Русије, тако и Европе. Осим обостране користи, нова рута би требало да допринесе диверсификацији снабдевања гасом и да постане стабилизујући елеменат за гасно тржиште Европе. Судећи по свему, у догледној будућности то се неће догодити, пошто је пројекат постао талац вештачког повезивања са другим политичким догађајима. Неизбежна последица одустајања од 'Северног тока 2' биће, као што већ видимо, нагли раст цена гаса на европском тржишту“, поручила је Захарова.
Немачки канцелар Олаф Шолц раније је наложио Министарству економије земље да предузме „неопходан административни корак“ којим би се одмах поништила сертификација „Северног тока 2“. Реч је о повлачењу документа из Министарства, на основу којег је Федерална агенција за мреже вршила сертификацију оператoра гасовода.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Немачки министар: „Северни ток 2“ неће бити сертификован, Берлин водио наивну политику према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала