- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Москва разматрала најразличитије сценарије ─ од најлакших до најтежих санкција

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Русија је прорачунала различите сценарије за санкције Запада – од најлакших до најстрожих, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Током разговора са новинарима, Песков је упитан да ли Москва заиста није очекивала такву реакцију Запада на дејства везана за војну операцију у Донбасу.
„Москва је прорачунала различите степене реакције – од најлакших до најстрожих (санкција)“, рекао је Песков.
На питање да ли се планира проширење списка непријатељских земаља, на којој су званично само САД и Чешка, Песков је одговорио да кораци које сада предузимају многе државе говоре о њиховом непријатељству према Русији.
„Судећи по мерама које многе земље предузимају против нас, оне су сада све де факто непријатељске – без обзира да ли су на списку или не. У овом случају, списак је споредан. Али одговор на ове непријатељске потезе мора бити анализиран. Нико себи неће пуцати у ногу за инат другоме“, оценио је Песков.
Песков је нагласио да Русија ради онако како је потребно, како њој одговара „и трезвене главе“.
Коментаришући изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је у обраћању Конгресу рекао да је руска економија уздрмана због западних санкција, Песков је приметио да руска економија доживљава озбиљан ударац због нових западних санкција, али да постоји фактор сигурности.

„Руска економија је сада под озбиљним притиском, озбиљним ударцем. Постоји фактор сигурности, постоји потенцијал, постоје планови. Остаће на ногама“, истакао је Песков.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ: Специјалне економске мере због западних санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала