- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске снаге преузеле контролу над Херсоном

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војник у борбеном возилу пешадије БТР 82
Руски војник у борбеном возилу пешадије БТР 82 - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Јединице Оружаних снага Русије преузеле су пуну контролу над регионалним центром Херсон, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
„Цивилна инфраструктура, важни инфраструктурни објекти и градски превоз раде нормално. У граду нема несташице хране и основних добара. У току су преговори између руске команде, администрације града и облати за решавање проблема одржавања функционисања објеката социјалне инфраструктуре, обезбеђења закона и реда и безбедности становништва“, нагласио је он.
Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су 67 војних објеката у Украјини у оквиру специјалне операције, додао је Конашенков.
„Снаге оперативно-тактичке и војне авијације Ваздушно-космичких снага Русије извеле су форсирани ваздушни напад на војну инфраструктуру Украјине. Погођено је 67 објеката“, прецизирао је он.
За сузбијање информационих напада на Русију, Оружане снаге нанеле су прецизан удар на објекте Службе безбедности Украјине и 72. Главног центра за психолошке операције у Кијеву, истакао је портпарол.
Онеспособљена је опрема за емитовање ТВ торња. У нападу није дозвољено уништавање стамбених зграда“, рекао је Конашенков.
Он је додао да су јединице украјинске војске добровољно напустиле насеља Токмак и Васиљевка.
„Јединице Оружаних снага Руске Федерације успоставиле су контролу над насељима Токмак и Васиљевка, где су украјински војници одбили да пруже отпор и добровољно су положили оружје. Након што потпишу изјаве о одбијању да учествују у борбеним дејствима, украјински војници ће се вратити својим породицама“, навео је Конашенков.

Напредовање ЛНР и ДНР

Према његовим речима, Оружане снаге ЛНР напредовале су 75 километара.
„Формације Луганске Народне Републике уз ватрену подршку Оружаних снага Руске Федерације, настављајући успешна офанзивна дејства, успоставиле су контролу над насељима Старобељск и Сватово. Од почетка специјалне војне операције дубина напредовања износи 75 километара“, прецизирао је Конашенков.
Истовремено, група трупа ДНР је, проширивши зону офанзиве, успоставила контролу над насељима Калиновка, Лебединско, Пионерско, Карл Маркс, Николајевка и Осипенко. Напредак од почетка операције износи 58 километара.

Пресек стања

Конашенков је саопштио да су Оружане снаге Русије од почетка специјалне операције погодиле 1.502 војна циља у Украјини.
Он је прецизирао да је „међу њима: 51 командно место и центар везе украјинских оружаних снага, 38 противваздушних ракетних система С-300, „Бук М-1“ и „Оса“, 51 радарска станица.
„Уништено је 47 авиона на земљи и 11 авиона у ваздуху, 472 тенка и других борбених оклопних возила, 62 вишецевна ракетна система, 206 артиљеријских топова и минобацача, 336 јединица специјалних војних возила и 46 беспилотних летелица“, набројао је Конашенков.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала