- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон одложио тестирање ракете, тражи да Москва ублажи реторику у вези с нуклеарним оружјем

© Фото : Twitter/Bryant 'Storm' Sell/PrintscreenЈака олуја погодила Вашингтон, издато упозорење на торнадо
Јака олуја погодила Вашингтон, издато упозорење на торнадо - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Америка је одложила тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минитмен – 3“ како би показале да не планирају да подижу ниво готовости својих нуклеарних снага, рекао је представник Пентагона за медије Џон Кирби. Он је додао да Америка очекује да Русија ублажи реторику када је у питању нуклеарно оружје.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Тестирање је било планирано за ову недељу.
„САД и Русија су се недавно сложиле да у евентуалном нуклеарном рату не би било победника и да га никада не треба водити. Донели смо ову одлуку да бисмо показали да смо одговорна нуклеарна држава… То није корак назад. Свесни смо колико је важно у овом тренутку да и САД и Русија имају у виду ризик процена и да предузимају кораке у циљу смањења тих ризика “, рекао је Кирби.
Како је додао, Вашингтон би желео да Москва одговори на исти начин и да ублажи реторику у вези нуклеарног оружја.
Председник Русије Владимир Путин је као одговор на агресивне изјаве на Западу наредио Министарству одбране да пребаци руске снаге за обуздавање у специјални режим борбеног дежурства.
Стратешке нуклеарне снаге Русије је општи назив главног наоружања трупа и снага у Оружаним снагама Руске Федерације, које као главно наоружање имају стратешко и тактичко ракетно-нуклеарно наоружање. Понекад се називају и нуклеарна тријада.
Подсетимо, Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Могућност нуклеарног рата? То је питање за Бајдена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала