- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Место преговора је мање важно, битан је сам састанак; жалимо због погибије руских војника

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
У преговорима Русије и Украјине место одржавања је споредно питање, главна ствар је чињеница састанка и чињеница да је одржан први разговор, а садржај преговора не би требало да буде предмет јавне расправе, рекао је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.
„Место је у овом случају секундарно, главна ствар је сам састанак. Знате да је одржана прва рунда, захвални смо белоруској страни што је створила одличне услове за преговоре“, рекао је Песков новинарима коментаришући идеју о посредовању других земаља у преговорима са Украјином и обезбеђивању платформе за њих.
Песков је додао да не сумња да ће исте услове и овога пута створити белоруска страна.
„Али место је секундарно. Постоји могућност директне комуникације, а главна ствар је комуникација и, наравно, садржај преговора. Али, као што смо већ рекли, то не би требало да буде предмет јавне расправе“, истакао је портпарол руског председника.
Према његовим речима, у Кремљу се надају да ће украјински преговарачи данас ипак стићи до места за преговоре с представницима Русије.
„Као што знате, наша делегација је синоћ већ била на уговореном месту. Очекивала је украјинске преговараче синоћ, чекала их је током ноћи, јутрос, чека и сад. Као што знате, преговори нису почели. Украјински преговарачи очигледно не журе. Надајмо се да ће данас ипак доћи“, рекао је Песков.
Он је истакао да има основа за сумњу да украјинска страна намерно одуговлачи преговарачки процес и додао да Кремљ има своје предлоге, али да их неће износити јавно.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка

Жалимо због погибије наших војника

Песков је нагласио да Кремљ дубоко жали због погибије руских војника у Украјини и да се диви њиховом херојству.

„На исти начин на који сви реагујемо. Ово је велика туга“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање како председник Русије реагује на извештаје о погинулим руским војницима у Украјини.

Он је додао да ће председник Русије Владимир Путин на почетку саветовања са члановима Савета безбедности Русије дати изјаву поводом херојски палих руских војника у Украјини.
„Ово је велика трагедија за све нас. Истовремено, сви се дивимо херојству наших војника. Наравно, њихов подвиг ће ући у историју. Подвиг у борби против нациста, рекло би се, у обављању овог важног, одговорног задатка“, истакао је Песков.
Он је додао да не може да одговори на питање када ће у Русији бити проглашена општенародна жалост за погинулима.
Према наводима Министарства одбране Русије, у току специјалне војне операције у Украјини погинуло је 2.870 припадника војске и националистичких одреда Украјине, као и 498 руских војника.

О увођењу ратног стања у Русији

Песков је казао и да су све тврдње о томе да Русија, наводно, намерава да уведе ратно стање у јужним регионима земље – лаж.
Такође је навео и да су нетачне тврдње да Русија намерава да забрани излаз из земље мушкарцима који могу да буду мобилисани.

„То су све новинске патке. Треба бити пажљив по питању свих информација које се појављују на друштвеним мрежама“, нагласио је.

Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
Угашен пожар на Запорошкој нуклеарној станици, потопљен главни брод украјинске флоте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала