- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Запад треба колективно да одговара због ситуације у Украјини

© Sputnik / Алексей МайшевМосковски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије
Московски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Одговорност Запада за догађаје у Украјини треба да буде колективна, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков и додао да више нема основа за повратак на пређашње односе Русије и Запада.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Рјабков је истакао и да безумно пумпање Украјине наоружањем представља одраз политике Запада која се води по принципу „циљ оправдава средства“.

„Оно што видимо последњих дана из угла необузданог, безумног пумпања режима у Кијеву наоружањем, муницијом, комуникационим средствима – то је одраз чињенице да је политика Запада прешла на алгоритам деловања 'циљ оправдава средства'“, рекао је Рјабков у интервјуу за РБК.

Односи Русије и Запада се не могу вратити на старо

Дипломата истакао да ипак верује да ће Русија успети да уздигне са дна односе са САД и Западом и да не сумња у то да ће и Русија и западне земље, ослањајући се на здрав разум, моћи да крену ка „нечем новом“.
„Повратка на старо више нема. Запад је сам разорио ту архитектуру узајамних односа и безбедности, која је постојала пре последњих догађаја“, рекао је Рјабков и додао да је за поправљање односа потребна политичка воља Запада, пре свега Сједињених Америчких Држава.
Према његовим речима, Русија се нада да дијалог са САД о стратешкој стабилности неће бити прекинут, без обзира на одлуку САД да обустави консултације.

„Спремни смо за наставак сарадње у оквирима Споразума о ограничавању стратешког офанзивног наоружања, односно документа који је прошле године продужен за још пет година. Све зависи од САД“, рекао је Рјабков.

Рјабков је оценио да је криза у односима Русије и САД директна последица неодговорне политике Вашингтона.
„Све што се догађа у односима са САД је директна последица неодговорне политике Вашингтона, који је годинама, да не кажем и деценијама, разарао наше односе“, сматра Рјабков.
Заменик шефа руске дипломатије је нагласио да Русија и САД, без обзира на садашње односе, одржавају канале комуникације.
„Несумњиво одржавамо канале комуникације, и са Американцима и с другим западњацима. Радићемо то и надаље. Очекујемо, ипак, да ће главне западне престонице схватити да је неопходно превладати постојећу кризу, може се рећи и хаос, и да ће одговорно приступити ономе што се догађа око њих“, рекао је Рјабков.

Циљеви руске војне операције у Украјини биће потпуно остварени

Дипломата је, такође, истакао да не сумња у то да ће циљеви руске војне операције у Украјини бити у потпуности остварени.
Он је навео да Русија сматра да дијалог с Украјином има перспективу, упркос томе што Кијев одуговлачи преговарачки процес.
Рјабков је додао да Русија настоји да минимизира штету од санкција које су јој увеле САД и ЕУ.

„Скрећем вам пажњу на чињеницу да је „Влада у потпуности усредсређена на ова питања. Свакодневно се развијају мере, доносе одлуке које ће нам омогућити да се извучемо из постојеће ситуације, а не са истом штетом какву очекују наши непријатељи и противници“, рекао је Рјабков.

Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала