- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Низ земаља дозволио својим држављанима да учествују у борбама у Украјини, стигли хрватски плаћеници

© REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKOПрипадник украјинске војске у Доњецку
Припадник украјинске војске у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Велика Британија, Данска, Летонија, Пољска и Хрватска дозволиле су својим држављанима да учествују у борбеним дејствима у Украјини, саопштио је представник руског Министарства одбране Игор Конашенков. Како је додао, прошле недеље преко Пољске у Украјину је стигло око 200 плаћеника из Хрватске.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Како је рекао, хрватски плаћеници су се спојили са једним од националистичких батаљона на југоистоку земље.
"У складу са позивом Зеленског, очекује се да у Украјину стигне око 16.000 страних плаћеника поред оних који су већ тамо како би се компензовали разорни војни неуспеси украјинских снага. За њих се и званично уводи безвизни режим", рекао је Конашенков.
Министарство одбране је данас позвало на разговор хрватског војног аташеа којем је скренута пажња на незаконито деловање држављанина Хрватске Дениса Шелера који је учествовао у борбама у Донбасу 2015. године и који формира одреде хрватских плаћеника за одлазак у Украјину.
Конашенков је додао да француска Легија части такође планира да пошаље своје припаднике, Украјинце, како би помогли кијевском режиму.
Како истичу у руском Министарству одбране, пошто су руске снаге уништиле главнину украјинских националиста западне земље су интензивирале слање плаћеника у регион.
Страни плаћеници који стигну у Украјину изводе диверзије и нападе на колоне руске технике, као и авијацију под чијом се пратњом колоне крећу.
Сви напади се изводе уз примену оружја коју је Запад доставио у Украјину - противтенковских система "Џавелин" (САД), NLAW (Велика Британија) и преносних ракетних система "стингер", за чију је употребу неопходна озбиљна обука.
Америчке обавештајне службе покренуле су обимну агитациону кампању с циљем ангажовања плаћеника за одлазак у Украјину - пре свега се врбују припадници америчких приватних војних компанија "Акедеми", "Кјубик", "Дин корпорејшен", наводи Министарство одбране.
Руско Министарство поручује страним грађанима да добро размисле о томе да ли ће да се боре за кијевски националистички режим.
Конашенков је рекао да сви плаћеници по међународном хуманитарном праву нису редовни борци и немају право на статус ратног заробљеника.
Оно што их очекује у најбољем случају је кривично гоњење, навео је Конашенков.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
РУСИЈА
Врбују плаћенике с Косова, из Албаније и БиХ за Донбас? Лавров: Проверавамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала