- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Пораз за слободу изражавања“: Удружење новинара Црне Горе осудило забрану емитовања РТ и Спутњика

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаТелевизија "Русија данас"
Телевизија Русија данас - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) осудило је забрану РТ и Спутњика у земљама ЕУ, оцјењујујући да тај потез представља пораз за слободу изражавања.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
УНЦГ у саопштењу, које су потписали предсједник Удружења новинара Тихомир Бурзановић и секретар Иван Милошевић, осуђује и „реторику која најављује да ћемо живјети у 21. вијеку у својеврсним медијским конц-логорима”.
„Одлука о забрани руских медија је погрешна и представља пораз за слободу изражавања. УНЦГ изражава и бојазан да ће домина ефектом доћи до цензуре на слободу изражавања у читавој Европи. УНЦГ је солидаран са колегама из телевизије ‘Раша тудеј’ и новинског сервиса ‘Спутњик’ и очекујемо да ЕУ хитно повуче одлуку о забрани емитовања наведених медија“, пише у саопштењу.
УНЦГ сматра и да узнемирава рјечник високих представника ЕУ који у правдању своје одлуке о забрани медија називају Спутњик и РТ „дезинформативним и манипулативним средствима“ и „медијском машином Кремља која сипа токсичне лажи“.
УНЦГ подсјећа да је 1999. године за НАТО у тадашњој СР Југославији легитимни војни циљ била Радио-телевизија Србије, у чијем је бомбардовању 23. априла убијено 16 медијских радника.
„За тај својеврсан злочин против човјечности, никада нико није одговарао“, наводи УНЦГ.
То што је ЕУ јуче забранила емитовање и рад телевизије Раша тудеј и новинског сервиса Спутњик на подручју овог назови „демократског“ дијела Европе, није за понос историји политике и медија на том простору.
УНЦГ поручује новинарима Раша Тудеј и Спутњика, који у овим тешким временима само раде свој посао, да ће из тог удружења дати пуни допринос да се „против ове неправде изборе својим професионалним радом и новинарском етиком”.
Sputnik International Information Agency - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Спутњик прекинуо рад у четири земље ЕУ
Председник САНУ Владимир С. Костић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Председник САНУ за Спутњик: Као сведок крвавог насртаја на РТС – против сам сваке забране медија
Живојин Ракочевић новинар и књижевник са Косова и Метохије  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Председник УНС о гашењу РТ и Спутњика: Медији се критикују али се не забрањују и – не бомбардују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала