- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: У контакту смо са Анкаром на тему одредби Конвенције из Монтреа

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаПоглед на Анкару
Поглед на Анкару - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Москва је у сталном контакту са Анкаром на тему одредби Конвенције из Монтреа и уверена је да ће се створити ситуација у којој ће се поштовати сви интереси, изјавио је амбасадор Русије у Турској Алексеј Јерхов.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
„У сталном смо контакту са нашим турским колегама по том питању. Мислим да је за сада то све што се може рећи, али сам уверен да сви заједно можемо доћи у такву ситуацију да ће се сви наши интереси и све наше тежње поштовати и реализовати“, изјавио је руски амбасадор у интервјуу листу „Хабертурк“.
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је у понедељак да је Турска упозорила све приобалне и континенталне земље да неће пропуштати ратне бродове кроз своје мореузе.
Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.
Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.
Министар одбране Турске Хулуси Акар - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Анкара: Одржавамо позитивне односе и с Москвом и с Кијевом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала