Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта то смера Турска на Косову: Изненадни потез против Србије у ово мутно време

© PixelsТурска и тзв. Косово - илустарција
Турска и тзв. Косово - илустарција - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Приштина је већ спремила захтев за пријем у НАТО који би у овим мутним временима чак могао да прође, упозорава Митар Ковач, генерал–мајор у пензији, поводом залагања турског председника Реџепа Таипа Ердогана за пријем Косова у Алијансу
Ковач каже да Турска намерава да крене путем где ће се због Косова и тренутних околности у свету променити прописи у одлучивању о пријему нових чланица у НАТО.
„То се неће десити преко ноћи али, у оваквим временима ни то није искључено,“ каже наш саговорник.

Турска гура чланство Косова, Америка и Британија једва чекају

Ковач каже Турска јесте једна од најјачих чланица НАТО пакта и да је у веома добрим односима са Великом Британијом али и са Америком, и поред ситних чарки.
„Верујем да је и Ердоган дао овакву изјаву зато што зна да Британија и Америка гледају на који начин да изведу ту операцију. Јер сигурно ће, ако дође тога, користити негативан тренд безбедносних процеса у Европи везано за сукоб Европе и Русије и да онда на том плану покушају да брзоплето приме Косово. Као што су без поштовања међународног права извршили и агресију на СРЈ и признали лажну државу Косово, није искључено да у једном моменту, под њима повољним околностима донесу одлуку о пријему Косова у НАТО,“ објашњава Ковач.

Додатни сукоб на релацији Европа - Русија

Сведоци смо, додаје он, да је Европа постала русофобна због украјинске кризе, тако да није искључено да се донесе одлука да се мимо постојећих прописа Косово прими у ову војну алијансу.
Објашњавајући шта значи пријем у Алијансу под посебним околностима, Ковач каже следеће:
„Као што су донели изузеће, непоштовањем међународног права и појединачним признањем Косова, тако није искључено да тако ураде и са пријемом Косова у НАТО, под изговором контроле руског утицаја, сузбијања његовог проширења на Западни Балкан."
Он подсећа да и Приштина показује да је кооперативна, нудећи чак своје снаге не само НАТО трупама већ и украјинским снагама.

Једнократна промена процедуре за пријем Косова

Другим речима, објашњава Ковач, уместо да одлука буде једногласна као што би требало, није искључено да направе преседан и да се све државе сложе да се одлучивање о Косову сведе на други принцип.
„ Дакле, да се о пријему Косова у НАТО гласа или са двотрећинском већином или простом већином, и да то буде једнократна промена система гласања, која би важила само у овом посебном случају. С тим што би мимо овог типа гласања свака држава чланица додатно гласала својом вољом да ли хоће да Косово прими у НАТО или не. У суштини у НАТО знају да по овом систему гласања увек могу да обезбеде двотрећинску већину,“ додаје он.
Последице би, истиче Ковач, биле несагледиве све док НАТО пакт траје.
„Ми бисмо могли само да чекамо неко сретно време да НАТО пакта нестане, односно да се распусти, како бисмо повратили контролу над својим простором. Друго, тај процес би додатно заоштрио односе између Русије и НАТО пакта и саме ЕУ и то би додатно стављао со на отворену рану Европе и јачало кризу која иде у све горем правцу,“ сигуран је саговорник Спутњика.
Косово је још пре скоро месец дана затражило да буде примљено у НАТО због, како су рекли, руског утицаја који се шири преко Србије и који угрожава косовску безбедност.
С друге стране, Турска као важна земља НАТО-а не види ништа лоше у чланству Косова у НАТО-у и сматра да им не треба ничија дозвола да подрже процес учлањења Приштине у НАТО. Као што што смо урадили у случају признања, тако ћемо учинити за процес чланства Косова у НАТО, поручују из Турске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала