- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада Србије ограничила цену природног гаса

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗграда Владе Србије
Зграда Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Влада Србије усвојила је Уредбу о привремeној мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Како се наводи у саопштењу Владе, та одлука је донета услед глобалног поремећаја на тржишту природног гаса и наглог скока цене овог енергента у читавој Европи, а у циљу обезбеђивања сигурноr снабдевања тржишта Србије и заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента.
„Уредба има за циљ отклањање последица скока цене природног гаса као начина ублажавања последица енергетске кризе како би се обезбедило нормално снабдевање свих потрошача овим енергентом“, наводи се у саопштењу.
Зато је, како се даље наводи, било неопходно енергетским субјектима, који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, обезбедити право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године.
Такође, било је неопходно обезбедити и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на новембар 2021. године, каже се у саопштењу и напомиње да су ти енергетски субјекти принуђени да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене која је била тог месеца.
Иначе, Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак о потреби образовања радних група за праћење стања на привредном и финансијском тржишту и стабилног, континуираног снабдевања храном и енергентима.
Такође, усвојен је и Закључак о сагласности да се покрене поступак за пријављивање Републике Србије за чланство у Европском друштвеном истраживању Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура.
Разлози за чланство Србије у овом конзорцијуму су бројни, а међу њима су и то што ће Европско друштвено истраживање проширити друге националне изворе у друштвено-политичком развоју, а висококвалитетна методологија раније коришћена приликом примене ESS y Србији у претходним рундама биће усавршена и промовисана као пример најбоље праксе за испитивања јавног мњења, уз друге бројне погодности од значаја за област друштвених истраживања, наводи се у саопштењу.
Влада Србије усвојила је и Уредбу о изменама и допунама Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2022. години, како би се корисницима што пре омогућило да остваре право на подстицаје, у циљу ефикасније реализације додељених субвенција, односно усклађивање са динамиком исплате подстицаја.
На седници је усвојен Закључак о утврђивању основе за закључивање Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе о међусобном укидању виза за дипломатске и службене пасоше, што је значајни корак у правцу стварања што повољнијих услова за даље унапређење политичких односа и билатералне сарадње.
Гувернерка Јоргованка Табаковић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Јоргованка Табаковић на челу тима за праћење финансијских операција Србије
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Именован нови директор ЕПС-а
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала