- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка разматра санкције против Индије због руског наоружања

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаСистем противваздушне одбране С-400 "Тријумф"
Систем противваздушне одбране С-400 Тријумф - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Америка разматра увођење санкција Индији због куповине руског наоружања, рекао је званичник Стејт департмента Конгресу САД. Вашингтон притиска Индију да осуди Москву због операције у Украјини.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Амерички председник Џо Бајден озбиљно разматра могућност да уведе талас санкција земљама које купују руско наоружање, рекао је помоћник државног секретара за Јужну Азију Доналд Лу пред америчким Сенатом.
Индија је недавно од Русије купила систем С-400, супротно америчком закону о сузбијању противника САД кроз санкције (ЦААТСА) из 2017. године који је донет као одговор на наводно руско мешање у америчке изборе.
„Уверавам вас да ће администрација пратити ЦААТСА закон и у потпуности га применити, те консултовати Конгрес по том питању. Оно што не могу да предвидим су одлуке председника или државног секретара о одустајању или о питању санкција, или да ли ће Руска инвазија у Украјини утицати на такву одлуку“, рекао је Лу пред Сенатом.
Турска, чланица НАТО, санкционисана је према том закону у децембру 2020. године због куповине С-400. Њој је тада ускраћена могућност да купи америчке авионе-ловце Ф-35.
„Током протеклих неколико месеци, САД су водиле тешку битку са индијским званичницима. И председник Бајден и државни секретар Ентони Блинкен покушали су да притисну Делхи да заузме јаснију позицију, позицију која се противи руској акцији“, рекао је Лу.
Индија је отказала куповину авиона МиГ-29, хеликоптера и антитенковског оружја из Русије, али САД желе више, истакао је Лу, .
„Разматрамо да ли одбрамбена технологија, коју делимо са Индијом, може бити адекватно заштићена с обзиром на историјске везе Индије са Русијом и њеном наменском индустријом“, подвукао је амерички званичник.
Уздржаност Индије на гласању у Генералној скупштини УН, када је гласано о резолуцији којом се осуђује руска акција у Украјини и обећање хуманитарне помоћи Кијеву су обећавајући кораци, рекао је Лу.
„Та акција је почела да окреће јавност Индије против земље коју су до сада сматрали партнером“, закључио је амерички званичник, преноси РТ.
Противавионски ракетни систем С-400 Тријумф на полигону Ашулук - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
РУСИЈА
Стране земље желе руски ешелонирани систем ПВО: На помолу и нови купци С-400
Оперативни тактички ракетни систем Искандер М и лансер С-300 на полигону Алабино - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Индија ускоро добија С-400
Потпредседник САД Џо Бајден и турски председник Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
РУСИЈА
Бајден опет замерио Ердогану због куповине С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала