- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Добра алтернатива“: Руска Влада предложила грађанима да купују злато уместо девиза

© Fotolia / Ded Pixto Злато
Злато - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
У текућим условима, улагање у злато може се показати као добра алтернатива куповини девиза, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Како је у среду, 2. марта објавио руски премијер, Влада Русије подржала је укидање ПДВ-а на инвестиције у племените метале. Према његовим речима, одговарајући предлог закона наћи ће се пред државном Думом већ 4. марта.

„Приликом куповине златне полуге у банци неће бити потребно плаћати порез на додату вредност у висини од 20%, као што је то сада предвиђено важећом законском регулативом. Оваква улагања могу постати добра алтернатива куповини девиза“, образложио је Мишустин на седници са Владом.

Важно је сачувати новац руских грађана

Овај потез руске Владе је за РТ прокоментарисао заменик директора Института „Центар за развој“ Валериј Миронов који сматра да ће поменута иницијатива додатно помоћи руским грађанима да сачувају новац у условима слабљења рубље и пада берзе.
„Људи се боје раста инфлације због флуктуација на девизном тржишту и почињу масовно да купују робу, истовремено изазивајући даљи раст цена. Новац треба некако извући из привреде како не би дошло до његовог пада на тржишту и распламсавања инфлације. Неопходно је понудити неки други инструмент попут злата како би се сачувала средства руских грађана“, објаснио је Миронов.
Руски стручњак је подсетио да племенити метали традиционално представљају заштитно средство у неизвесним временима. Поред тога, Миронов не искључује да такво улагање новца у овом тренутку чак може донети профит.
„Русија је земља с прилично великом привредом и санкције против ње могу бити окидач за нову светску финансијску кризу. У том случају улагање у злато биће још актуелније и може доћи до озбиљног поскупљења метала у условима глобалне рецесије“, претпоставља експерт.

Значајна подршка и руској ИТ индустрији

Услед увођења нових санкција, руска Влада је објавила и мере подршке руској ИТ индустрији у које спадају пореске олакшице за програмере мобилних апликација.
Повластице ће бити доступне и организацијама које се баве реализацијом, инсталирањем, тестирањем, као и одржавањем домаћих решења.

„Све ИТ компаније ће на три године бити ослобођене плаћања пореза на добит и инспекција од стране контролних органа. Моћи ће и да под повољним условима добију кредите за наставак рада и нове пројекте по стопи која не прелази 3%“, изјавио је руски премијер Мишустин.

Како објашњава руски стручњак Миронов, запослени у ИТ компанијама имаће и многе друге олакшице у које спадају и могућност добијања и хипотеке с повластицама, одлагање војне службе за специјалисте до 27 година, а све те иницијативе усмерене су на очување кадровског потенцијала и ангажовање нових људи у овој индустрији.

Борба против лова на руску имовину

Поред свега наведеног, како је познато медијима, руске власти су спремне да издвоје још 6 милијарди рубаља за продужетак програма повољних кредита за предузећа. Такође, од 10. марта па до краја године, Влада ће увести мораторијум на провере малих и средњих предузећа, као и самосталних предузетника. Како је потврђено медијима, пословање ће бити подложно инспекцији само у случају претње по живот и здравље грађана.
У циљу заштите привредника од „лова на руску имовину“ у иностранству, Влада ће покренути нову фазу амнестије капитала. За разлику од претходних етапа програма, предузетници ће моћи да легализују готовину у Русији, као и фјучерсе и опције.

Мере Запада и кораци за стабилизацију финансијске ситуације у Русији

Подсетимо, према стању од 3. марта, обрачунска цена Банке Русије за злато износи 6,4 хиљаде рубаља по граму. Истовремено цена једног грама сребра износи око 81, 8 рубаља, платине 3,5 хиљада рубаља, а паладијума 8,8 хиљада рубаља.
Мере Запада проузроковале су емоционалну реакцију руског финансијског тржишта. У циљу стабилизације ситуације, власти су предузеле бројне иницијативе, укључујући повећање стопе ЦБ на 20% годишње, као и ограничења повлачења капитала из земље.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ: Специјалне економске мере због западних санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала