- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена нова врста стегосауруса – вероватно најстарија на свету

© AFP 2023 / Arno Burgi Диносаурус
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Нова врста стегосауруса откривена у Азији, иако релативно мала, можда је најстарија икада пронађена – не само у региону, већ вероватно и у свету, пише „Сајенс дејли“.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Нови стегосаурус, откривен у селу Лаојун у кинеској општини Чонгкинг, дуг је око 2,8 метара од носа до репа. Научници су га назвали Башаносаурус примитивус, позивајући се на древно име кинеске области у којој је пронађен и латинску реч за „први“ – примитивус.
Међу откривеним остацима биле су кости са леђа, рамена, бутине, стопала и ребара, па чак и неке карактеристичне оклопне плоче. Ипак, овај стегосаурус се мало разликује од свих осталих стегосауруса средње јуре јер има мању и слабије развијену лопатицу, као и ужу и дебљу основу оклопних плоча.
„Све ове карактеристике су трагови стегосаурусовог места у породичном стаблу диносауруса“, ​​рекао је др Дај Хуј из Бироа за истраживање и развој геолошких и минералних ресурса у Чонгкингу, који је водио истраживање.
Заједно са Чунгкингосаурусом и Хуајангосаурусом, Башаносаурус примитивус је један од најстаријих стегосауруса који се дивергирају, а сви су откопани од средње до касне јурске формације Схакимиао у Кини. Ова чињеница је навела научнике да сугеришу да су сви стегосауруси можда настали у Азији, преноси „Спутњик Интернешенал“.
„Чини се да је Кина била жариште разноликости стегосауруса, са бројним врстама које су сада познате од средње јуре све до краја периода ране креде“, рекла је др Сузана Мејдмент, коауторка студије и палеонтолог у лондонском Природњачком музеју.
Стегосауруси су међу најпрепознатљивијим диносаурусима, углавном због својих карактеристичних огромних задњих плоча и репних шиљака. До сада је идентификовано 14 врста стегосауруса, међу којима су Хуајангосаурус (један од најпримитивнијих стегосауруса), Гигантспиносаурус, који има огромне рамене бодље, и Мирагаjа, позната по веома дугом врату. Остаци стегосауруса пронађени су на свим континентима, осим на Антарктику и у Аустралији.
Тираносаурус - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова научна истраживања: Тираносаурус рекс су можда биле три врсте
Да ли је нагло загревање био разлог нестанка диносауруса? - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривен први диносаурус који је патио од респираторне инфекције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала