- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„За викенд трећа рунда преговора“: Путин рекао Шолцу шта очекује од Украјине

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаНемачки канцелар Олаф Шолц у посети Москви
Немачки канцелар Олаф Шолц у посети Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцом и том приликом га обавестио да ће током викенда бити организована трећа рунда преговора Русије и Украјине и подсетио на руске захтеве.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Украјина је дужна да испуни руске захтеве. Реч је о неутралном и ненуклеарном статусу, обавезној демилитаризацији, денацификацији, признању да Крим припада Русији, као и о суверенитету Доњецке и Луганске Народне Републике“, наводи се у саопштењу Кремља.
Путин је навео да је Русија отворена за дијалог са Украјином и са свима који желе мир у Украјини. Руски председник је истакао да се у Украјини све чешће региструје појава плаћеника из трећих земаља, као што су Албанија и Хрватска.

„Све чешће региструјем појаву плаћеника из трећих земаља, између осталог из Албаније и Хрватске, бораца са Косова, џихадиста“, саопштила је прес служба Кремља.

Путин је позвао немачког канцелара да утиче на кијевске власти како би се омогућило да се странци што пре ослободе и евакуишу из Украјине.
Поред тога, Шолц је изразио забринутост због борбених дејстава у Украјини и извештаја о жртвама, а руски председник је истакао да је Запад дуго година затварао очи пред геноцидом у Донбасу.
„Олаф Шолц је изразио забринутост због активних борбених дејстава и извештаја о жртвама међу цивилима и војницима. С тим у вези Владимир Путин је подсетио да су западни партнери осам година затварали очи пред геноцидом који је кијевски режим спроводио над становницима Донбаса, пред погибијом 14.000 људи, међу којима и хиљаде деце“, истичу у Кремљу.
Када је реч о специјалној војној операцији Путин је рекао да се предузимају мере као би се очували животи цивила.
„У току специјалне операције руски војници предузимају све могуће мере како би с сачували животи цивила, а информације о наводним нападима на Кијев и друге велике градове су лажне вести“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу је наглашено и да главна опасност у Украјини долази од војних формација неонациста који су починили бројне ратне злочине користећи терористичке методе, постављајући оружје у стамбеним насељима, цинично се кријући иза цивила. Званични Кијев не испуњава своја обећања да ће зауставити ово варварство. Последњих неколико дана, број таквих случајева се повећава, пише у саопштењу Кремља.
Поглед на московски Кремљ и Спаску кулу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
Кремљ о преговорима Русије и Украјине: Још увек нема речи ни о каквим документима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала