- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Споменик Милошу Црњанском на Ташмајдану: Објављено како ће изгледати /фото/

Мирослав Јосић Вишњић и Милош Црњански (десно) - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
У Старом двору одржана је седница Одбора за подизање споменика књижевнику Милошу Црњанском у београдском парку Ташмајдан, на којој је приказана макета будућег споменика, рад вајара Милоша Комада.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Седници, којој је председавала књижевница и председница Одбора Ивана Димић, присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, главни урбаниста града Београда Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, подсекретарка за културу Гордана Гонцић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директорка Урбанистичког завода Београда Весна Тахов и историчарка уметности Оливера Вукотић.
Весић је указао на величину и значај књижевног дела Милоша Црњанског и нагласио да је одбор прихватио предложено решење.
„Веома је важно да Београд има споменик Милошу Црњанском, јер је он наш најзначајнији писац 20. века и срамота је да га до сада већ није добио. Споменике ће добити и Александар Дероко, Бранко Пешић, Васко Попа, Јован Јовановић Змај јер на тај начин показујемо да нам је важно да се одужимо људима који су од изузетног значаја за културу нашег народа“, истакао је Горан Весић.
Андреа Радуловић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда, каже да је Скупштина града на седници одржаној 30. јула 2020. године донела одлуку о подизању споменика Милошу Црњанском у главној алеји парка Ташмајдан. Она је додала да чланови Одбора имају предлоге о још неким потенцијалним локацијама за постављање споменика о којима ће се дискутовати на наредним седницама, пренео је Танјуг.
Милош Црњански - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
ДРУШТВО
Шта је Црњански ископао у Берлину уочи доласка нациста на власт /видео/
Милош Црњански - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Милош Црњански: Судбински антикомуниста, увређени Југословен на српском становишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала