- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Иван Босиљчић и Милена Радуловић звезде нове руске хит серије

© Фото : КинополисJaњичар
Jaњичар - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Прве епизоде историјске драме „Јањичар“ у којој су у главним улогама српски глумци Иван Босиљчић и Милена Радуловић недавно су премијерно приказане у Русији, а у међувремену су освојиле симпатије широког аудиторијума.
Реч је о авантуристичком историјском спектаклу чија се радња одвија на прелазу из 15. у 16. век када је Борис Годунов почео да влада државом.
Серија прати слободног козака који, погођен очевом смрћу, напушта домовину у намери да испуни очеву последњу жељу и пронађе гроб Девице Марије. Козак се пробија кроз Османско царство где бива заробљен и приморан да као јањичар служи султану.
За потребе пројекта организован је међународни кастинг који је одржан у Белорусији, Литванији, Летонији, Србији, Азербејџану, Турској, Етиопији и у оквиру којег је одабрано више од 150 глумаца. Поред Босиљчића и Милене Радуловић, у серији играју Иља Малаков, Артур Иванов, Арина Жаркова и други.
Снимање се одвијало у различитим градовима Русије и Турске. Тако је, на пример, да би се реконструисала околина Истанбула из 16. века, у предграђу Анкаре изграђен велики сет величине 2,5 хектара.
Креаторка серије је Елена Денисевич која истиче да, иако је радња заснована на стварним догађајима, она нема за циљ да цитира историју.
„Нисмо желели да дословно прикажемо догађаје из тог доба и не претендујемо на историзам наше авантуристичке драме. Да, догађаји серије се дешавају у одређено време, али реч је заправо о окружењу у којем је смештена измишљена радња - прича о пријатељству, љубави, части“, објашњава Елена Денисевич.
Гледаоци су већ приметили сличност с турском ТВ серијом „Величанствени век“, што није случајност јер је „Јањичар“ настао уз подршку студија који је радио на том пројекту као и на серији „Сулејман величанствени“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала