- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина повећава војни буџет

© Sputnik / Виталий Невар / Уђи у базу фотографијаКинески војници
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Кина ће у 2022. години повећати војни буџет за 7,1 одсто, наводи се у нацрту буџета који је данас објављен.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео-садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Расходи за националну одбрану су 1,45 билиона јуана (229,5 милијарди долара), са увећањем од 7,1 одсто“, наводи се у нацрту кинеског буџета.
Кина сваке године увећава трошкове одбране, а тренутно је војни буџет Кине други највећи на свету, одмах после САД.
Кинеска војна давања у прошлој години порасла су за 6,8 одсто, и износила су 209 милијарди долара. Док неке друге земље критикују Кину због раста војног буџета, Пекинг наводи да он прати умерени и стабилан раст кинеске економије.
Претходно су кинеске власти објавиле како је неопходно свеобухватно интензивирати војну и борбену обуку и припрему у 2022. години.
У друштвено-економском плану развоја Кине, који је објављен данас, наводи се како је неопходна реализација идеје председника Си Ђинпинга о јачању кинеске армије у 2022.
Кинески буџет биће разматран на Свекинеској скупштини народних представника 13. сазива, највишем законодавном органу те државе, која је отворена данас и трајаће до 11. марта.
У раду Скупштине учествује око 3.000 делегата из целе земље, који ће разматрати основне правце законодавне и економске политике земље за 2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала