- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Може ли Америка ратом који је испровоцирала да задржи економску доминацију у свету

CC0 / / САД, Русија и Кина
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Рат у Украјини који је испровоцирао Запад гурајући Кијев у његову „Олују“, етничко чишћење Доњецка и Луганска насељених Русима, заправо има много дубље економске мотиве у покушају Америке да задржи економску доминацију у свету која јој измиче, уверен је консултант Бранко Павловић.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Према анализама лондонског Центра за економска и пословна истраживања, објављеним пре годину дана, САД ће статус прве економије света изгубити 2028. године, када ће је сменити Кина и то пет година раније него што је претходно процењивано.
Америци је, каже Павловић за Спутњик, прво био план да економски ломи Кину, па Русију, али су га променили. После неуспелог трговинског рата са Кином који је почео председник Доналд Трамп 2018. увођењем царина на кинеску робу, који се после увођења кинеских контрамера изјаловио у намери да елиминише велики амерички трговински дефицит са другом економијом света, ударено је на Русију додатним тешким економским санкцијама.

Испровоцираним ратом да сачува економску доминацију

Испровоцирани оружани сукоб Русије у Украјини је био увод у санкције које би, по виђењу Запада, требало да разоре руску индустрију и коначно да сломе Москву која је на удару санкција Запада још од 2014. године када је Крим одлучио да се припоји Русији.
Отуда и оцена Павловића да је у овом случају реч о дубљем плану Америке, која је успела да у то увуче и ЕУ.
„Уколико сламање Русије, а у другом кораку и Кине, не успе, а неће успети то је сигурно, они ће свакако економски разрушити Европску унију. Последице овог сукоба и укупних тензија у које је ЕУ ушла са Руском Федерацијом, довешће до дубоке и трајне рецесије у ЕУ. Поготову у другом кораку, кад ће се захтевати да то буде и заоштравање према Кини. Непосредне последице овог сукоба за Америку ће, такође, бити погоршавање њених макроекономских позиција, пре свега везано за раст инфлације,“ оцена је нашег саговорника.
По његовом мишљењу, ЕУ ће додатно ући у економске проблеме на крaју ове и у 2023. години.
© Sputnik / Татјана БулатовићУ покушају да задржи трон економске светске силе Америка је испровоцирала и рат у Украјини
Шта је трон, стакло или милион долара?  - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
У покушају да задржи трон економске светске силе Америка је испровоцирала и рат у Украјини
Економске санкције које је увела Русији ће јој се у доброј мери вратити као бумеранг јер према подацима Евростата, Русија је и даље један од главних партнера ЕУ. Вредност руског извоза у ЕУ прошле године била 158 милијарди евра, 12 милијарди више него Велике Британије.

Покушај Брисела који ће скупо платити

Брисел је, додуше, покушао да се сачува не уводећи санкције у енергетски сектор Русији која је највећи светски извозник гаса и други извозник нафте на свету. Питање је, међутим, колико ће их то спасити. Руски гас и даље несметано стиже у Европу, али је његова цена таква да је питање коме ће и у којој количини он бити доступан.
Више од 3000 долара за хиљаду кубних метара су га јуче плаћали у Немачкој, мотору европске привреде, која је већ у рецесији јер је у два квартала и пре украјинске кризе узастопно забележила привредни пад. Отишла је у вис и цена нафте, премашивши 115 долара за барел, што је највише од 2013. године.
У тој ситуацији заоштравање монетарне политике, односно подизање камата зарад обуздавања инфлације значило би додатни пад европске привреде. Отуда и оцена да би Европи могла да се догоди стагфлација, општи скок цена уз пад производње, оно што економисти сматрају најлошијим сценаријом.
Заправо, Америка која нема развијену привредну сарадњу са Русијом ће се из својих економских проблема вадити на терет својих стратешких пријатеља у Европи, закључује Павловић.

После пандемије и рат као покривалица

Отуда и оцена да би сукоб у Украјини за Америку могао да буде изговор за економске проблеме, као што је то била и пандемија ковида.
© Sputnik / Александар МилачићАмерика је у украјински сукоб увукла Европску унију којој ће се санкције уведене Русији вратити као бумеранг
Европска унија и Америка - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Америка је у украјински сукоб увукла Европску унију којој ће се санкције уведене Русији вратити као бумеранг
Консултант Небојша Катић је својевремено за Спутњик оценио да је свет у нову економску кризу и рецесију тихо ушао на крају 2019, а да је пандемија коронавируса почетком 2020. послужила као покривалица за пропусте чињене у економској политици у последњој деценији.
По оцени Катића, либерални капитализам је на респиратору новчане емисије и ниских камата и потребно је створити утисак да систем није дискредитован изнутра, већ споља. Како је то оценио, реч је о структурној кризи капитализма, једној од оних које по правилу доводе до тешких политичких ломова, или још горе, до ратова.

Ко је заправо изолован

Тешко ће зато рат који је закувала помоћи Америци да истроши противнике и заустави њен силазак са светског економског трона којије почео пре више година.
Иако се јавности упорно намеће само слика готово унисоне Европе која је, с изузетком Србије, увела економске санкције „усамљеној“ Русији, права слика је заправо другачија.
На карти света уз САД, Велику Британију и ЕУ, су само Јапан, Канада, Јужна Кореја и Аустралија. Санкцијама се нико други није приклонио па тако ни друга економија света, Кина, Индија која је пета светска привреда, највећа перивреда Латинске Америке- Бразил, који је у години уочи пандемије био девета привреда света. Између осталих чак ни Мексико, први комшија САД на чију се привреду увелико наслања то није урадио, као ни Турска, земље Блиског истока, највећи произвођачи нафте.
„Заправо пет и више милијарди људи на планети уопште није на страни Америке. Око милијарду гледа да буду уздражани колико год могу, а Америка, ЕУ и Јапан заправо чине ту милијарду која је тренутно против Русије, а суштински против Русије и Кине. Тако да у периоду који је пред нама заправо долази до самоизолације Америке и њених сателита, а не оно што би они хтели, изолацију Руске Федерације, а онда и Кине“, истиче Павловић.

Ко неће америчким путем

Павловић указује и на то да економске мере које се уводе није могуће ефективно применити уколико партнери наставе да тргују и послују са Руском Федерацијом, а пре свих Кина.
CC0 / Pixabay / Највећи број држава света на челу са другом светском економијом Кином није подржао санкције Запада Русији
Санкције Русији, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Највећи број држава света на челу са другом светском економијом Кином није подржао санкције Запада Русији
Зато он сматра да су постојеће санкције бесмислене ако се не санкционишу прво Кина, а потом и Индија. А ако пробате да их проширите на њих онда нико од земаља АСЕАН-а, а то је тржиште од 650 милиона, неће хтети томе да се приклони јер они читав свој развој виде уз развој Кине, уверен је наш саговорник.
Управо је АСЕАН, заједница 10 земаља у југоисточној Азији, у 2020. постао највећи трговински партнер Кине, испред ЕУ и Сједињених Држава.
При том, није у питању само АСЕН. Тим путем неће поћи ни чланице Шангајске организације, као ни афричке државе. Са већином Кина има посебне привредне везе, где је годинама уназад у тишини преузела примат.
Отуда и оцена да било какви маневри неће помоћи Америци да задржи позицију економски најјаче силе.
„Крајња последица, већ за две или три године, биће једна врло значајна изолација управо Америке и ЕУ у односу на остатак света“, уверен је Павловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала