- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Свет је сувише велики да би САД и Европа могле да изолују Русију

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаДмитриј Песков
Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Санкције против Русије не значе да је она потпуно изолована, свет је сувише велики да би САД и Европа могли да нас изолују, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Са САД су сачувани одређени канали комуникације. Дефинитивно постоји прекид односа, нарушавају се економски односи, читав низ земаља – европске земље, САД, Канада, Јапан и друге – уводе разне ограничавајуће мере у економији, али то не значи да је Русија изолована", рекао је Песков.
„Свет је сувише велики, да би Европа и Америка могле да изолују неку земљу, а посебно не тако велику као што је Русија. У свету, као што знате, има много више земаља које се много уравнотеженије, а понекад и много разумније односе према динамици развоја међународних односа. Због тога радије не говоримо, и убеђени смо да и не треба да говоримо о изолацији“, рекао је Дмитриј Песков одговарајући на питање новинара да ли је Кремљ забринут због увођења санкција западних земаља.

НАТО свестан да не може да учествује у догађајима у Украјини

Према његовим речима, земље НАТО-а су потпуно свесне да не могу директно да учествују у ономе што се догађа у Украјини.
„Сведоци смо тога да су земље НАТО-а веома свесне да немају могућност да директно учествују у ономе што се догађа у Украјини“, рекао је Песков.

Ситуација у руској економији ванредна, па су ванредне и мере

Портпарол Креља је, такође, рекао да је ситуација у руској економији ванредна, па захтева и ванредне мере и свакодневне консултације с руским лидером.
У петак је лист „Комерсант“, позивајући се на табелу под називом „План првих дејстава за осигурање развоја руске економије у условима спољног санкционог притиска“ и извор, саопштио да руске власти разматрају укидање кривичне и административне одговорности за коришћење нелиценцираних програмских софтвера који „припадају власницима земаља које подржавају санкције“.
„Ситуација је ванредна, па захтева и ванредне мере – нестандардне, смеле, оне мере које ће на најбољи начин одговарати нашим интересима“, рекао је Песков и додао да се планови разврставају и да владин штаб, који предводи премијер Михаил Мишустин, ради прилично оперативно.
Према његовим речима, председник Русије следеће недеље планира да одржи саветовања о економским питањима.
„Разуме се, воде се редовне консултације с председником. Тамо је предвиђен читав низ мера“, додао је Песков.

Забрана руске нафте имаће озбиљне последице

Портпарол руског председника је нагласио да би забрана куповине руске нафте имала веома озбиљне последице.
„То је тема коју врло пажљиво пратимо. То је, дефинитивно, ситуација која може снажно да погоди светско енергетско тржиште, то не може да прође без прилично озбиљних последица“, рекао је Песков.
Он је додао да је Русија била, јесте и биће земља која трага за узајамно корисним односима с иностраним бизнисом.
„Да, сад није време у којем можемо да говоримо о инвестиционој привлачности, али се време брзо мења и смениће га буран економски раст и период у којем ће се исте ове компаније поново вратити на тржиште и бити више него заинтересоване да надокнаде пропуштено и да обнове своје позиције“, истакао је Песков, додајући да ће Русија радо дочекати повратак иностраних компанија, уколико њихово место у међувремену не заузму компаније из других делова света.
Песков је, такође, потврдио да је усвојен Закон о кривичним казнама за лажне информације о Оружаним снагама Русије и позиве да се Русији уведу санкције, који је у петак потписао Путин.
Ослобођене територије Доњецке народне републике  - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
РУСИЈА
Гранатирани Доњецк и Луганск, поново се отварају хуманитарни коридори у Маријупољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала