- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићу се поновила историја, али – ово није 2017. година

© AFP 2023 / JOE KLAMARМарјан Вајда и Новак Ђоковић
Марјан Вајда и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Словачки тренер Марјан Вајда је напустио тим Новака Ђоковића други пут у каријери. Сарадња дуга 15 година дошла је до краја, а остаће упамћена као једна од најпродуктивнијих у историји спорта. Шта је однос Србина и Словака значио и шта тренутно значи?
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Ђоковић је кренуо да сарађује са Вајдом сада већ давне 2006. године током Ролан Гароса, када је српски тенисер био 63. тенисер планете.
Вајда је признао да је на тај састанак отишао ради реда, односно, како је сам рекао, највише како би тада једанаестогодишњу ћерку одвео у Париз.
„Нисам желео да идем и да договарам посао, већ сам превише путовао, али сам донео спонтану одлуку да покажем град својој најмлађој ћерки Наталији. Отишао сам и да сретнем Новака. Ушао је у четвртфинале Ролан Гароса, а већ на турниру у Хертогенбошу сам био његов тренер“, присетио се једном приликом Вајда.

Проблем?

Навијачи Новака Ђоковића одлазак Вајде схватили су као проблем, с обзиром на то да је претходни растанак словачког тренера и српског тенисера прошао без много успеха.
Ђоковић је у мају 2017. распустио цео стручни штаб, а од тада, па све до годину дана касније када је чланове кренуо да враћа у свој тим, није имао много успеха.
Тај период обележила је и повреда лакта за српског тенисера, а, све у свему, без Вајде је освојено готово ништа.
„Толико дуго радим са Новаком да ово више није ствар тренинга, већ поверења и енергије. Новак осећа велику подршке од мене. Важна улога тренера је да ментално буде укључен у меч, да играч види колико је тренер присутан и колико га занима исход. Ја нећу само да радим тренинге и седим... Веома сам заинтересован за све, толико да се понекад и ја нађем на терену“, причао је Вајда једном приликом.
Ситуација која се десила сада, односно крајем 2021, додуше није иста као она 2017, јер су услови под којима су се Србин и Словак растали доста другачији.
Пре пет година цео Новаков тим је, како је касније признато, био физички и психички уморан, поготово након годинама ишчекиваног Ролан Гароса 2016. године.
Новак се тада тражио, покушао је са Андреом Агасијем и Радеком Штепанеком као главним тренерима, а уз повреду лакта није никако могао да пронађе ритам и баланс.
Један од најбитнијих фактора новог растанка је тај што ће у Новаковом тиму остати искусни хрватски стручњак Горан Иванишевић, који са српским тенисером сарађује још од Вимблдона 2019, уз Вајду.
Иванишевић представља неког у Ђоковићевом тиму који је већ упознат са свим стварима са којима један тренер треба да буде упознат, а неретко је био и једини Новаков тренер на турнирима током године, јер се са Вајдом смењивао у тој улози.
Такође, сви остали чланови тима – физиотерапеути Улисес Бадио и Миљан Амановић и кондициони тренер Марко Паники – остају уз Ђоковића, те се ни на том пољу ништа не мења, што је сигурно позитивна ствар за наредни период.

Крај ере

Сада већ педесетшестогодишњи Словак вероватно није могао ни да замисли какву ће тренерску каријеру изградити уз Новака Ђоковића, а прича добије посебну слаткоћу када се схвати колико мало је фалило да до ове сарадње, једне од најбољих у историји спорта, ни не дође.
Вајда је за 15 година постао не само Новаков тренер и пријатељ, већ и члан породице и неко на кога се српски тенисер није ослањао само у тренуцима професионалних потешкоћа.
„Говорио сам много пута о Марјану и његовом утицају на мој живот. Улога му је много већа од тениског тренера, он је незванично-званични члан наше породице. Пријатељ ми је, ментор, неко са ким могу да се нашалим у сваком тренутку, а с друге стране могу и да поделим бриге, емоције и страхове које свако од нас осећа“, рекао је Новак једном приликом и додао:

„Он је један од најбољих људи које сам упознао у животу“.

Новак Ђоковић је током каријере провео рекордну 361 недељу на врху АТП ранг листе. Освојио је 20 Гренд слем титула, пет Завршних турнира и исписао још много страница тениске историје.
За све то је недвосмислено заслужан Марјан Вајда, али за разлику од претходног пута, овог Новак и његови навијачи немају превише разлога за бригу.
Марјан Вајда и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СПОРТ
Огласили се Ђоковић и Вајда о раскиду
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
СПОРТ
Русијо, буди поносна – Медведев је и званично најбољи на планети!
Дијана Ђоковић и Марина Рајевић Савић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Подкаст
Дијана Ђоковић – велика мајка шампиона света | Док анђели спавају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала