- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски провокацијом у нуклеарној електрани желео да оствари забрану летова над Украјином

© AP Photo / Zaporizhzhia nuclear power plant Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини
Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Провокација у нуклеарки Запорожје била је пажљиво смишљена, украјински председник Владимир Зеленски је желео да је искористи да убеди западне земље да уведу зону забране летова изнад Украјине, рекао је бивши украјински премијер Николај Азаров за РИА Новости.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Наравно, реч је о смишљеној провокацији, јер, као прво, ниједан војник из руске или украјинске војске не би се никада, при здравој памети, усудио да изврши такву провокацију на територији највеће европске нуклеарне електране, која има шест нуклеарних јединица“, рекао је Николај Азаров.
Он је напоменуо да „чак и ако дође до секундарног пожара у центру за обуку, то је и даље ванредна ситуација, јер је реч о нуклеарном објекту суперкатегорије.
„Стога, прво, сасвим је очигледно да се ради о намерној провокацији. Друго, Зеленски је реаговао тренутно – то се догодило ноћу, а његов тренутни апел Американцима и Великој Британији са апсолутно лажним информацијама сам по себи указује да је то припремљена провокација. Он је био у току с тим догађајем и покушао да преко те провокације оствари забрану летова изнад Украјине“, додао је Азаров.
Министарство одбране Русије је раније саопштило да су кијевске власти покушале да спроведу „монструозну провокацију” на територији поред нуклеарне електране Запорожје.
Око два сата ујутру 4. марта, у заштићеном подручју поред станице, мобилну патролу Националне гарде напала је украјинска диверзантска група, отворивши тешку ватру из малокалибарског оружја .
Припадници патроле су узвратили ватром из малокалибарског оружја, а напуштајући зграду украјински диверзанти су подметнули пожар.
Министарство одбране Русије је саопштило да сада особље Запорошке нуклеарне електране наставља да ради уобичајено, а да је радиоактивност на подручју електране у нормалним вредностима.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, после састанка министара спољних послова земаља северноатлантског блока, рекао да у алијанси сматрају да НАТО авиони и трупе не треба да буду у Украјини.
Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
Макрон након инцидента у нуклеарци у Украјини забринут због ризика по нуклеарну безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала