- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хвалио је Србију, али и био непремостива препрека – Коуч Кеј рекао збогом „Камерону“ /видео/

© AP Photo / Gerry BroomeТренер Мајк Кшишевски - прослављени стратег са Универзитета Дјук
Тренер Мајк Кшишевски - прослављени стратег са Универзитета Дјук - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Мајк Кшишевски, легендарни амерички тренер, последњи пут у каријери водио је Универзитет Дјук у некој колеџ утакмици пред домаћом публиком – у чувеном Камерон индор стадиону.
Коуч Кеј, како је надимак Кшишевском, није успео на тријумфалан начин да се опрости од публике, пошто је његов Дјук поражен од ривала – Северне Каролине, 94:81.
Пред последњу утакмицу бившег селектора Сједињених Америчих Држава, који је на тој позицији водио битке са Србијом у финалу Мундобаскета 2014. и Олимпијских игара 2016. године, владало је незапамћено интересовање, те је цена карата ишла и до 80 хиљада долара.
Према америчким медијима просечна карта коштала је више него за Супербоул (амерички фудбал), а најјефтинија је била 4.300 долара, али та цена важила је само ако се купе четири улазнице у исто време.
Капацитет Камерон индора је око десет хиљада, што са једне стране оправдава овако високе цене јер је такво интересовање било да би и 100.000 дошло да је могуће.
Мајкл Кшишевски недавно је напунио 75 година, а на челу Дјука је од 1980, односно пуне 42 године.
Кроз тренерску каријеру освојио је пет НЦАА титула, а кроз његову школу кошарке прошли су многи врхунски, бивши и садањши, кошаркаши – Грент Хил, Кристијан Лајтнер, Кајри Ирвинг, Џејсон Тејтум, Џеј Џеј Редик, Брендон Инграм, Зајон Вилијамсон, Елтон Бренд, Шејн Батије...
Као тренер Дјука предводио је екипу на 1.429 утакмица и има скор од 1.123 победе и 306 пораза, односно проценат од 78.6 одсто.
Последњу титулу са Универзитетом освојио је 2015. године, а и ове сезоне му је екипа међу главним кандидатима за трофеј.
Каријеру још није завршио, следи му „Мартовско лудило“, али у ноћи између суботе и недеље последњи пут је крочио на паркет Камерон индор стадиона на званичној колеџ утакмици.
Кшишевски је, као селектор САД, три пута играо против Србије, скор му је 3-0, али једном је Дрим тим морао да се помучи како би славио. У групној фази Олимпијских игара (2016) Србија је умало направила изненађење, а Коуч Кеј је после меча похвалио тадашњег селектора Ђорђевића и његову екипу.
„Под један, желим да честитам тиму који је играо сјајно. Сашином тиму! Он на величанствен начин тренира те момке, његова екипа игра феноменално. На састанку пре почетка меча рекао сам момцима да је Теодосић у последњој деценији по мом мишљење најбољи плејмејкер Европе. Волим га, постали смо и пријатељи. Он је био фантастичан, Јокић спектакуларан... Много тога што се десило потекло је од њих“, причао је Кшишевски у даху:
„Играли смо заиста чврсто, али они су много добри. Тражили су опције у нападу буквално 20 секунди. Томе морамо да се прилагодимо. Наша одбрана је била добра, али они су настављали да раде, заједно и из тога су долазили отворени шутеви. Стварно су били одлични, само су њихови центри дали 43 поена. Честитам им на истинској изванредној представи. Победили смо сјајан тим и срећни смо!“.
Србији је имала шут за продужетак, али је Богдан Богдановић промашио и тако нам је измакла шанса за додатних пет минута у којима би све било могуће.
Србија и Америка касније су се састале и у финалу, али тада није било неизвесно и Дрим тим је рутински освојио злато, а наша селекција сребро.
Историјско вече Краља – 56 поена у победи Лејкерса! /видео/
Америчка кошаркашица ухапшена на аеродрому у Москви
Зашто Американци не гледају историјске утакмице Јокића?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала