- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ексклузивно из Донбаса: Денис Пушилин: Иза украјинске војске остају пустош и страх

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛидер ДНР, Денис Пушилин
Лидер ДНР, Денис Пушилин - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Украјинска војска не дозвољава цивилном становништву да напусти градове. Не осврћући се на животе људи, они претварају куће, станове, школе и обданишта у места одакле се пуца, каже за Спутњик Денис Пушилин, лидер Доњецке Народне Републике.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Упитан да направи пресек војних операција у Донбасу, лидер Доњецке Народне Републике у ексклузивном разговору за Спутњик каже да је у овом тренутку ослобођено 39 насељених места, обруч око Мариупоља се затвара, а у Волновахи се спроводи чишћење терена од националиста.
„Нама је важно да одбацимо ВФУ (Оружане снаге Украјине) са њиховим опасним наоружањем даље од наших градова како би људи коначно могли да живе мирно и спокојно“.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаШеф ДНР Денис Пушилин у ослобођеном селу Гранитноје
Шеф ДНР Денис Пушилин у ослобођеном селу Гранитноје - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Шеф ДНР Денис Пушилин у ослобођеном селу Гранитноје
Русија је отворила хуманитарни коридоре из правца Марупоља, али са терена стижу информације да борци територијалне одбране и Оружане снаге Украјине блокирају излаз цивила из градова. Истовремено гранатирање Доњецке и Луганске Народне Републике жестоко се наставља. Може ли се назрети стратешки циљ Кијева?
Оружане формације Украјине не зазиру ни од чега. Суве статистичке чињенице говоре да се гранатирају искључиво мирне четврти наших градова и рејона.Током 16 дана ескалације, ВФУ је забележила скоро 800 отварања ватре из свих видова наоружања. Од тога је у 653 случајева коришћено тешко наоружање – укључујући тактичке ракетне системе "Точка-У" и МЛРС БМ-21 "Град".
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаБорац Народне милиције Доњецке Народне Републике обезбеђује пролаз избеглицама из украјинске Волновахе, 5. март, село Рибинскоје
Борац Народне милиције Доњецке Народне Републике обезбеђује пролаз избеглицама из украјинске Волновахе, 5. март, село Рибинскоје - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Борац Народне милиције Доњецке Народне Републике обезбеђује пролаз избеглицама из украјинске Волновахе, 5. март, село Рибинскоје
Колико је у овим нападима страдало цивила?
У том периоду погинуло је 26 мирних становника. Повреде различитог степена тежине задобило је 109 цивила, а међу њима седморо деце. Оштећено је 514 стамбених јединица и 198 објеката цивилне инфраструктуре. Пуцају по болницама и школама. Погођено је 11 медицинских и 17 образовних установа. Поред тога, забележили смо 12 гађања по важним инфраструктурним објектима за електро снабдевање, снабдевање водом и гасом. Зујевска електрана је два пута гранатирана од стране Оружаних снага Украјине.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПоследице гранатирања Донбаса
Последице гранатирања Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Последице гранатирања Донбаса
После подметања експлозије у Мариупољу која је оставила 200 цивила испод рушевина зграде, шта следеће можемо да очекујемо од Азова (терористичка организација забрањена у Русији) и каква је улога намењена овој формацији коју називају батаљоном смрти?
После осам година супротстављања украјинској војној агресији, ми знамо шта можемо да очекујемо од националистичких батаљона. Кијевски режим појачава тероризам. Сада у Мариупољу и другим градовима видимо праву слику њихових зверстава. За све ове године сукоба то се дешавало у нашој земљи. Фактички, украјинским властима руководи група нациста усмеравана са Запада. Они су некажњено успоставили хаос, кријући се иза цивилног становништва.
© AFP 2023 / GENYA SAVILOVУкрајински националисти из "Азов" батаљона током протеста у Кијеву.
Украјински националисти из Азов батаљона током протеста у Кијеву. - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Украјински националисти из "Азов" батаљона током протеста у Кијеву.
На вест о погибији легендарног команданта јединице Спарта донели сте указ о постхумном одликовању које се додељује херојима Донбаса. Шта се јуче тачно дешавало у Волновахи?
Нацисти су 5. марта напали грађане који су напуштали Волноваху. Отворили су ватру по женама и деци. Спасавајући људе, смртно је рањен и командант посебног извиђачког батаљона „Спарта“, пуковник гарде Владимир Жога, познатији као - Воха.Становништво које је било у деловима територије под контролом Украјине за ових осам година много је претрпело од националиста. Када ослободимо насељена места, ми видимо да су људи под њима преживели хуманитарну катастрофу. Сада је ситуација у Донбасу по много чему слична оној у која је била Србија током НАТО бомбардовања. Сценарио је исти.
Украјинске оружане формације напуштају своје положаје и остављају за собом пустош и страх. Нема струје, нема воде, нема комуникације. Уништене су куће и инфраструктура. А иза ових злочина стоје једне те исте заинтересоване државе. Људи се радују дочекујући Доњецку Народну Републику и Русију. Одмах почињемо са обновом, а код људи се јавља нада да ће брзо наступити мир и нормалан живот.
© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаКомадант Спарте Владимир Жога на откривању споменика Арсену Павлову у Доњецку
Комадант Спарте Владимир Жога на откривању споменика Арсену Павлову у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Комадант Спарте Владимир Жога на откривању споменика Арсену Павлову у Доњецку
Шта је претходило војној операцији Русије у Украјини- шта се у Донбасу дешавало тих дана уочи Путиновог указа?
Украјина је током целог краја прошле и почетка ове године довлачила снаге и средства на линију додира, док је Кијев добијао масовне испоруке наоружања из земаља НАТО-а и САД. Бајрактари (дронови из Турске), ПТРК Јавелин (противтенковски ракетни комплекси), ПЗРК (преносни зенитни ракетни комплекси) Стингер... Овај списак могао би да се настави у недоглед – тоне наоружања које је упумпано у Украјину, хитно је пребацивано у Донбас. Уследила су гранатирања, масовне лажне дојаве о подметнутим бомбама, провокације, претње хемијским нападима, као и захуктавање информативног рата. Све је то карактерисало стање у Републици и око ње пре почетка ослободилачке операције.
© Министарство одбране УкрајинеВојне вежбе Оружаних снага Украјине
Војне вежбе Оружаних снага Украјине - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Војне вежбе Оружаних снага Украјине
Уследио је састанак са председником Руске Федерације…
Обавештајци су нас известили да је што се тиче украјинског режима све спремно за офанзиву. Истовремено, Кијев је намерно довео преговарачки процес у ћорсокак на платформи Минска. То нас је натерало да предузмемо мере заштите цивилног становништва. Заједно са шефом ЛНР Леонидом Пасечником обратио сам се за помоћ Руској Федерацији и замолио председника Владимира Путина да призна Републику Донбас и закључи са нама споразуме о пријатељству и сарадњи, укључујући сарадњу у сфери одбране.
© Sputnik / Aleksei Nikolskiy / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ Владимир Путин во время подписания указов о признании Российской Федерацией ЛНР и ДНР
Президент РФ Владимир Путин во время подписания указов о признании Российской Федерацией ЛНР и ДНР - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Президент РФ Владимир Путин во время подписания указов о признании Российской Федерацией ЛНР и ДНР
Колико је 21. фебруар тачка преокрета у историји Донбаса?
Признање Република Донбас од стране Руске Федерације за нас је постало полазна основа за промене. То смо чекали дугих осам година. Тог 21. фебруара сви становници ДНР и ЛНР доживели су осећања радости и захвалности. Емотивно смо дочекали и почетак ослободилачке операције. Она ће нам дати снаге да издржимо гранатирања, да не заустављамо производњу у овим тешким данима, да напредујемо у ослобођењу своје територије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала