- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев: Руководство нуклеарне електране у Запорожју поштује наређења руске војске

© Sputnik / Андрей СоломоновНуклеарна електрана "Запорожје"
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Украјина је обавестила Међународну агенцију за атомску енергију да руководство нуклеарне електране у Запорожју поштује наређења команданта Оружаних снага Русије, рекао је генерални директор ове агенције Рафаел Гроси.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Украјина је данас обавестила Међународну агенцију за атомску енергију да, док особље са пуним радним временом наставља да управља нуклеарном електраном (НПП) Запорожје, руководство електране сада има наређења команданта руских снага, који је преузео контролу над локацијом прошле недеље", рекао је Гроси.
Украјина је такође известила да било које акције руководства нуклеарне електране, укључујући мере везане за технички рад шест реактора, захтевају претходно одобрење руског команданта, навела је Међународна агенција за атомску енергију.
Роси је додао да је украјински регулатор обавестио агенцију да је изгубио комуникацију са свим предузећима и институцијама у Маријупољу који користе изворе зрачења од 1. до 3. категорије, те да нема информацију о стању у ком се налазе.
„Комуникација са свим предузећима и установама лучког града Маријупоља који користе изворе зрачења категорије 1-3 је изгубљена, а нема информација о њиховом стању, рекао је регулатор. Такав радиоактивни материјал може нанети озбиљну штету људима ако није заштићен и ако се с њим не рукује правилно“, навео је Гроси.
Украјински регулатор је такође обавестио агенцију о проблемима у комуникацији са особљем чернобиљске нуклеарне електране, која је тренутно могућа само путем електронске поште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала