- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Култура поништавања“ свега руског: Доказ да Америка ствара западни круг новог тоталитаризма /видео/

CC0 / Pixabay / Лед и ватра
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Можете некада ратовати са опонентима, али им не можете спорити људскост. Запад је, међутим, отишао у потпуну крајност и сатанизацију оних са којим се сукобљава, а „култура поништавања“ свега руског показује да Америка ствара један западни круг новог тоталитаризма, где све почива на подели – добро и зло, црно и бело.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Овако историчар и политички аналитичар Драгомир Анђелковић гледа на чињеницу да се на мети западних санкција које су Русији уведене због специјалне операције у Украјини нису нашли само руски политичари, привредни и финансијски сектор, већ и руски медији, спортисти, култура, одавно покојни писци и композитори, студенти и руски уметници који живе и раде у западним земљама, па чак и руско дрвеће и мачке.

Западни круг новог тоталитаризма

Према његовим речима, сличне ствари су се дешавале и раније, али овакав одијум Запада према свему што потиче из Русије сведочи о кулминацији слома западне демократије.
„Нема ни унутрашње демократије нити спољног уважавања различитости без признавања да сви имају своје интересе и да се за њих боре. Запад, међутим, почиње да личи на Орвелову „1984“ у коме постоји култ мржње и где сви грађани свакога дана треба да издвоје два минута мржње усмерене према опонентима Великог брата, да би њега више волели у мери у којој мрзе друге. Тако и Америка сада тера и своје грађане и грађане света да мрзе Русију како би волели Америку са свим њеним манама. Дакле, та империја која полако пропада покушава и на тај начин да консолидује своју снагу“, објашњава гост „Спутњик интервјуа“.
Та снага Америке је, сматра Анђелковић, све мања, али је и све агресивнија, па је отуда, како каже, и започела операција гушења руских медија, потпуног оцрњивања председника Владимира Путина и сатанизације целе Русије и руске нације.
„Ми смо све то прошли 1999. године, али можда тада нисмо до краја научили лекцију јер смо мислили да смо ми погрешили, да нисмо схватили шта значи пад Берлинског зида. То је можда и тачно, али нисмо схватили и нешто друго - шта заиста значи тај неолиберални тоталитарни систем. Покојни академик Љубомир Тадић је то на време разумео и на то је указао још у јеку бомбардовања 1999. године, када је рекао да се свет суочио са три вида тоталитаризма – први је нацистичко-фашистички, други је бољшевички, а трећи је неолиберални. Време је показало да је, на жалост, био у праву“, оцењује историчар.

Култура „црно-белог“

Коментаришући забрану руским параолимпијцима да се такмиче и притиске на руске уметнике и спортисте који живе на Западу да се одреде према дешавањима у Украјини, Анђелковић каже да свуда у свету има искључивости, али да она нигде није на тај начин стављена на трон као у западном цивилизацијском кругу.
„Западна црно-бела матрица гласи „или сте Бог или сте Ђаво“, нема средине, нема нијанси. Ту је и елемент историјски нагомилане русофобије јер је Русија највећа православна сила ван западног круга. Они дакле могу да толеришу силе које су им потчињене, али свака сила која је ван њиховог круга је осуђена на уништење. То ће се десити и са Кином јер је Русија данас „кинески зид“. Русија је зид који данас штити Кину, јер би они сутра на њу кренули још горе“, уверен је наш саговорник.
Трећи елемент Запада који у свему овоме треба имати на уму је, каже историчар, специјални рат.
„Запад полази од оне старе идеје „Умећа ратовања“ Сун Цуа где се, како би се непријатељ поразио, мора изазвати раздор и подела у његовој кући. Шта они желе? Желе да оваквим притиском на Русе, од оних најбогатијих олигарха којима угрожавају имовину, до Руса који су навикли на западни начин живота или чија деца студирају на Западу, изазову побуну у Русији. Желе да угрозе Путина и Кремљ изазивањем незадовољства произашлог из урушавања начина живота на који су људи навикли. Зато их дискриминишу и уводе им санкције. Али, они не знају руски менталитет јер Руси, по правилу, на такве изазове одговарају хомогенизацијом и одбраном“, напомиње Анђелковић.

Атмосфера линча

Гост „Спутњик интервјуа“ је мишљења да у случају забране емитовања и дистрибуције садржаја руских медија у Европској унији не можемо говорити само о цензури.
„Ауторитарни системи забрањују нешто, они цензуришу, док тоталитарни системи намећу ставове. Па замислите ту атмосферу линча која постоји у већини западних земаља ако јавно, ритуално, не нападате Русију. Није довољно да ћутите, већ морате да испољите најгори став у тоталитарном духу. Запад, колико год причао о демократији, има тај софистицирани неолиберално-тоталирани систем јер њима није циљ само да се не искаже став који им се не допада, већ да сви ми размишљамо на начин на који они то хоће“, истиче Анђелковић.
То је главни разлог, оцењује историчар, удара на руске медије:
„Али, они тиме неће наудити Русији, већ својим грађанима јер је ово чин продубљивања тоталитаризма на Западу и угрожавање кључних вредности које либерали, наводно, проповедају.“
Подсетимо, услед западних санкција руски медији РТ и Спутњик прекинули су рад у четири земље ЕУ – Шпанији, Француској, Немачкој и Грчкој, док су чувени руски тенисери Данил Медведев и Карен Хачанов приморани да уклоне руске заставе са званичних профила на Инстаграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала