- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стручњак: Највећа отмица у историји – националисти у Украјини држе 5.000 људи као „живи штит“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе Украјине и земаља НАТО-а Rapid Trident - 2020 у Украјини
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а Rapid Trident - 2020 у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Украјински националисти који су заробили око 5.000 странаца у различитим градовима и које држе као „живи штит“ починили су тиме највећи терористички акт у историји, изјавио је почасни председник Међународног удружења ветерана антитерористичке јединице "Алфа" Сергеј Гончаров.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Према подацима Националног центра за контролу одбране (део Министарства одбране Русије), милитанти националистичких батаљона у Харкову, Суми и другим градовима држе око 5.000 странаца као таоце. Међу њима су студенти из Индије, држављани Јордана, Египта, Вијетнама, Танзаније и других земаља.
Према речима стручњака, веома је важно да, поред позива Русије светској заједници да примора Кијев на хумани третман цивила у зони специјалне операције, морају и земље чије држављане украјински националисти држе као таоце, да покажу активност.

„Русија чини све да помогне цивилима – правимо хуманитарне коридоре, дајемо аутобусе за људе који одлуче да напусте градове дуж ових коридора, и тако даље. Али нека ове земље изврше притисак на ове нацистичке насилнике, на Зеленског да изда наређење, како би њихови грађани били ослобођени”, навео је он.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала