- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Технолошки удар: Хоће ли Мајкрософт напустити руско тржиште

CC0 / Pixabay / Мајкрософт
Мајкрософт - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Међународни технолошки гиганти обустављају рад у Русији. Ово су најавили Епл, Интел, АМД и Циско, а јуче им се придружила и Мајкрософт корпорација, чији су производи масовно повезани са самом компјутеризацијом.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
На званичном блогу Мајкрософта 4. марта појавила се изјава председника корпорације Бреда Смита о обустави продаје услуга и производа у Русији. Нејасно је како ће се то одвијати и да ли ће се наставити било каква сарадња. Представништво компаније одбило је да коментарише ову одлуку.

Мајкрософт прави паузу или одлази

Шта ће се десити са лиценцираним Виндоузом (Windows) на милионима рачунара у Русији, са купљеним Xbox конзолама и другим Мајкрософт производима? Хоће ли престати са радом? Компанија избегава директно да одговори, али је вероватноћа за то изузетно мала. Корпорација ће претрпети не само финансијске, већ и озбиљне губитке у репутацији ако искључи већ плаћени софтвера.
„Теоретски је ово могуће. Међутим, у овом случају руски бизнис ће прећи на алтернативне платформе, а кућни рачунари на пиратске копије оперативних система и офис пакета. Ја бих се за такву ситуацију припремао као последњој варијанти“, изјавио је извршни директор „R-Style Softlab-a“ Лав Френкељ.
„Сигуран сам да ће Виндоуз рачунари наставити да раде као и обично. Техничка подршка ће можда обуставити рад, али ажурирања ће се наставити. На крају крајева, системи се налазе на интернету, тако да их свако самостално може преузети и инсталирати на рачунару“, објашњава ИТ директор компаније „HFTLabs“ Александар Беслик.
Према порталу „GameMAG“ који се позива на изворе у индустрији, ништа се неће догодити са претходно купљеним играма, софтвером и другим производима. Али Мајкрософт планира да преиспита своју политику цена након наставка активности у Русији, што ће се вероватно и догодити.
„Мајкрософт је 2014.године обуставио директну продају и испоруку производа у Русији, прешавши на тржиште искључиво преко дистрибутера. Сада, суочени са флуктуацијама валута, политичким притиском и значајним пословним ризицима, компанија чека да ситуација постане јаснија. У уговорима о лиценци помињу се амерички прописи који забрањују извоз у одређене земље и територије (Северна Кореја, Иран). Русија још није укључена на ову листу“, тврди адвокат за интелектуалну својину и оснивач адвокатске фирме „Пантеј Консалт“ Сергеј Скавронски.

Тражимо алтернативу

Мајкрософт је деценијама имао доминантну позицију, барем на тржишту десктоп оперативних система, а већина корисника доживљава Виндоуз као безалтернативно решење. Ово је делимично везано за чињеницу да је тај оперативни сyстем добијан уз компјутер или ноутбук — лиценца је била укључена у цену опреме, а офис пакети су често били субвенционисани.
CC0 / Pixabay / Мајкрософт је у Русији у последњих неколико година изгубио ранију популарност.
Лаптоп - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Мајкрософт је у Русији у последњих неколико година изгубио ранију популарност.
Фамозни Мајкрософт је у Русији у последњих неколико година изгубио ранију популарност. Људи све више прелазе на офис пакете са бесплатном лиценцом, попут OpenOffice, или чак на услуге у Клауду (Jandeks.Documents, Gugl Doks). Нешто је компликованије с програмом Азуре, платформом у Клауду намењеној програмерима. Њене перспективе су прилично нејасне у садашњим околностима, али професионална заједница има довољно алтернативних опција. Али вреди размислити о подацима које се чувају на страним серверима.
„Потребно је одмах преузети све са америчких „Клауда“ (облака) на било који начин како би се подаци могли отворити уколико би дошло до потпуног укључења, локално или у оквиру руског сервиса. Ово се првенствено односи на сајтове, поште, офис докуменате и чување података. Њима чак ни не треба забрана приступа: може се једноставно онемогућити плаћање њихових услуга. Неки сервиси су заиста недоступни, чак и преко ВПН-а“, упозорава генерални директор компаније „Cleverence“ Сергеј Баженов.
Али ипак, најважнији је Виндоуз који покреће огромну већину рачунара. У најгорем случају, корпоративни (и не само они) корисници ће моћи да пређу на оперативне системе сличне Линуксу које је развило неколико домаћих компанија.
„Генерално, Линукс је у стању да постане алтернатива Виндоузу, али је потребно да му се корисници прилагоде. Вероватно промена оперативног система за обичне кориснике неће бити лака, јер ће захтевати преобуку. Али 99 одсто задатака који се решавају на Windows-у може и на Линуксу“, изјавио је ИТ директор „HFLabs-a“, домаћег програмера софтвера за обраду личних података Александар Беслик.

И опет о торентима

Због уведених санкција и обуставе рада међународних ИТ гиганата, у Русији је почела расправа о легализацији пиратског софтвера. Министарство дигиталног развоја Русије планира да о овоме поразговара са Министарством економског развоја. Међутим, званични став остаје исти: неопходно је прећи на домаћи софтвер.
Неко се чак сетио и услуге хостинга датотека и торента, који су стално блокирани. Међутим, није тајна да многи људи размењују нелиценцирани софтвер. Ако за предузећа кршење закона о интелектуалној својини подразумева озбиљне санкције, онда обичан корисник може лако преузети пиратски фотошоп или Виндоуз и радити са њима.
„Значајан део Мајкрософт софтвера у Русији је пиратски. И то није питање санкција, већ цене. Дакле, у фебруару је пакет Microsoft Office-a без Outlook-a email програма коштао шест хиљада рубаља, а са њим — 19.000. Не може то свако себи да приушти“, наводи Беслик.
Пиратски софтвер има важан недостатак, чак и ако се заборави на патенте и интелектуалну својину. Креатори пакета и репакета пиратског Виндоуза често убацују своје додатке — од рансомваре вируса до скривених рудара који преусмеравају део рачунарских ресурса на екстракцију криптовалута.
Московски међународни пословни центар Москва Сити на обали реке Москве - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
РУСИЈА
Нове мере подршке руском бизнису и грађанима, пред страним компанијама три опције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала