- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон пост: Америка спрема план у случају да Зеленски напусти Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Амерички Стејт департмент, Пентагон и остала америчка администрација припремају планове у случају да влада украјинског председника Владимира Зеленског мора да напусти Украјину, укључујући и сценарио по којем ће Зеленски успоставити владу у егзилу у Пољској, пише Вашингтон пост.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Како амерички лист додаје, Америка спрема план у случају „да Влада Зеленског буде морала да бежи из украјинске престонице или из земље“.
„Правимо планове за ванредне ситуације за сваку ситуацију“, рекао је за лист неименовани званичник америчке администрације, који није искључио сценарио у којем би Зеленски створио „владу у егзилу“ у Пољској пише лист.
Вашингтон пост истиче да је Зеленски разговарао са америчким званичницима да ли треба да се пребации из Кијева у Лавов, ближе пољској граници.
Према речима неименованог високог украјинског званичника, обезебеђење је спремно да Зеленског и чланове његовог кабинета брзо пребаци из земље.
„За сада одбија да оде“, рекао је украјински званичник за лист.
Осим тога, како наводи Вашингтон пост, европске дипломате, као и њихове америчке колеге, „почињу да се спремају како да подрже украјинску владу“ у случају „пада“ Кијева.
Према речима неименованог европског дипломате, раније донета Резолуција Генералне скупштине УН којом се осуђује руска војна операција, служи као елемент у „постављању темеља“ да се администрација Зеленског призна као легитимна, као и да се његова влада одржава „на површини“, чак и у случају када не буде имала више контролу над својом земљом.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала