- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Језива опасност по Русију није теорија завере: Пентагон управљао лабораторијама смрти у Украјини

© AP Photo / Damian DovarganesБиохазард - илустрација
Биохазард - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Постојање америчких биолабораторија у Украјини више није теорија завере, већ доказана чињеница од које се не може побећи. То је велика безбедносна претња за Русију, а на Вашингтону је да објасни чему су ове лабораторије служиле.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Нико не може да тврди, а да тврдња буде логична, да инсталирање биолабораторија на руским границама није имало везе са неком врстом биолошке агресије. Биолабораторије су на територији Украјине постављене намерно, а за доказивање те тврдње довољан је податак да су биле под контролом Пентагона.

САД треба да објасне чему су служиле биолабораторије у Украјини

Овако речи портпарола руског Министарства одбране, генерала Игора Конашенкова да су откривене чињенице које указују на хитно чишћење трагова војно-биолошког програма који се спроводи у Украјини, а који финансира Пентагон, коментарише војни аналитичар и некадашњи контраобавештајни официр Љубан Каран.
„Од запослених у украјинским биолабораторијама добили смо документацију о хитном уништавању посебно опасних узрочника куге, антракса, туларемије, колере и других смртоносних болести. Документе сада анализирају руски стручњаци из трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите“, рекао је Конашенков и навео да се уништавање догодило 24. фебруара.
Не зна се колико су и да ли су активности у биолабораторијама наштетили Русији, али, како Каран каже, нико га не може уверити да таква намера приликом постављања биолабораторија у Украјини није постојала.
„Американци су ти који морају да објасне зашто су на границама Русије правили те лабораторије и зашто су у тим лабораторијама руководиоци и шефови били Американци, као и зашто у те лабораторије није могао да уђе нико, па, како су говорили, ни председници држава у којима су се налазиле, сем америчког особља и америчких стручњака“, наводи Каран.

Зашто су лабораторије инсталиране

Новинар Никола Врзић указује да су сумње у постојање биолабораторија под контролом Пентагона на тлу Украјине развејане и пре објаве генерала Конашенкова.
Документи о постојању таквих лабораторија на сајту америчке амбасаде у Украјини избрисани су, али су сачувани у Интернет архивама. У тим документима можемо наћи потврде да су у лабораторијама изучавани опасни патогени, као да је све рађено у сарадњи са америчким Министарством одбране, каже Врзић.
„Најдиректније сведочанство изговорио је Роберт Поуп, директор тог програма у Пентагону, који је рекао да постоје опасни патогени у тим лабораторијама, као и да постоји биолошко оружје. Он је то вероватно рекао у покушају да контролише штету, јер је изјавио да је оно остало из времена СССР-а, али чињеница је да је потврдио да те материје постоје. Кључно је сада, пошто је утврђено да све то постоји, да све ово није никаква теорија завере, чему је то требало да послужи“, подсећа Врзић.
У одговору на питање чему су патогени требало да послуже, можемо пустити машти на вољу, али поставља се питање, због чега су опасни патогени, ако је реч о коришћењу у мирнодопске сврхе, били складиштени у политички трусном простору, као што је Украјина, пита се Врзић.
„Ако се ради о циљу у научне сврхе, онда је ваљда потпуно логично да се то ради негде у дубини потпуно безбедне територије, где је мало вероватно да ће доћи до неког инцидента. Овакво поступање које је све време крајње нетранспарентно, изазива бројне сумње, поготово имајући у виду контекст у коме се све дешава“, истиче Врзић.

Прикупљање ДНК и експерименти

Први пут, на постојање биолабораторија у околини руских граница упозорио је руски председник Владимир Путин октобра 2017. Он је тада скренуо пажњу јавности да се грађанима који су етнички Руси „на систематски и професионалан начин“ прикупљају узорци ДНК. Испоставило се да пројекат спроводи највећа јединица за медицинска истраживања америчког ратног ваздухопловства, 59th Medical Wing.
Тада је портпарол Ваздушне команде за образовање и обуку (АЕТЦ) заинтригираној руској јавности образложио да Центар за молекуларна истраживања ове јединице спроводи „мускулоскелеталне студије ради идентификовања различитих биомаркера повезаних с повредама“, као и да се узорци ДНК узимају искључиво од Руса „због интегритета студије“.
Војници са гас маскама - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2015
Русију брину америчке биолабораторије у њеном окружењу
Тачно четири године касније, октобра 2021, руски и кинески председник Владимир Путин и Си Ђинпинг, издали су заједничко саопштење у коме су изразили забринутост због повлачења САД из преговора о потпуном искључивању могућности да биолошки агенси буду употребљени као оружје. Према слову изјаве, „биолошке активности Сједињених Држава и њихових савезника у иностранству (преко 200 америчких биолошких лабораторија отворено је ван територије САД, функционишући на непрозиран и нетранспарентан начин) изазивају озбиљну забринутост... Две стране деле став да такве активност представљају озбиљан ризик за националну безбедност Русије и Кине, и имају штетан утицај на безбедност региона“.

Руси први упозорили

На постојање америчких биолабораторија широм Украјине упозорио је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев још лета 2021. Он је тада истакао чињеницу на пораст броја биолабораторија под америчком контролом у свету, а највише на руским и кинеским границама. Иако из Вашингтона стижу уверавања да се ради о сарадњи са локалним научницима на развоју начина борбе против опасних патогена, није познато шта се дешава унутар зидова лабораторија, рекао је он у интервјуу за московски Комерсант.
На питање да ли мисли да Американци у тим лабораторијама развијају биолошко оружје, Патрушев је одговорио да руски званичници имају добре разлоге да мисле да се ради управо о томе.
Ипак, највећу пажњу изазвала је изјава већ поменутог Роберта Поупа, који је за амерички Билтен нуклеарних научника упозорио да „Руска инвазија Украјине могла би да угрози мрежу лабораторија повезаних са САД које раде са опасним патогенима“.
Ова Поупова изјава покренула је лавину написа на друштвеним мрежама, а бугарска истраживачка новинарка Дилјана Гајтанџијева открила је, не само постојање 13 биолабораторија на територији Украјине (од чега су две у изградњи), већ и то да су научници Пентагона спроводили експерименте на украјинским и грузијским војницима.
Биолабораторија - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
СВЕТ
Америчке биолабораторије дуж граница са Русијом и Кином /видео/
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СВЕТ
Шта се „кува“ иза зидина САД лабораторија у Украјини: Наредба је да Руси то не смеју да открију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала