Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасна порука из Америке: „Украјина нас учи да удвостручимо напоре у вези с Косовом и БиХ“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента САД Габријел Ескобар рекао је да би због ситуације у којој се нашла Украјина требало удвостручити напоре за постизање решења на Косову и Метохији и стабилизацију ситуације у Босни и Херцеговини.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

"Ситуација у којој се Украјина нашла нас учи да би требало да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије, и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини", навео је Ескобар у саопштењу објављеном на сајту амбасаде САД у Србији.

Ескобар је додао да ће се када једном буде написана историја овог времена, видети да је Путинов избор да изврши, како је навео, ничим изазван и неправедан напад с предумишљајем, само још више ујединио Запад, а Русију експоненцијално ослабио.
"Народима овог региона је исувише добро познато колико је разоран ратни сукоб. Не смемо дозволити Русији да искористи рат који је сама изабрала, како би спречила напредак земаља Западног Балкана. Русија се не руководи најбољим интересима ових земаља. Ваше привреде су повезане са Европом. Ваши највећи трговински партнери и инвеститори су у Европској унији. И ваша будућност је да будете у Европи као пуноправне чланице ЕУ", навео је он.
Амерички дипломата је истакао да на Западном Балкану има још много тога да се уради - на економској интеграцији региона, на одрживим компромисима и трајним решењима за нерешене граничне спорове.
"Нека ова криза послужи да се будућим генерацијама овде на Западном Балкану обезбеди да живе у државама које су у потпуности интегрисане у ЕУ, у целовитој, слободној и мирној Европи. Сједињене државе желе да буду ваш партнер у тим напорима. Ситуација у којој се Украјина нашла нас учи да би требало да удвостручимо напоре за постизање компромисног споразума између Косова и Србије и зауставимо активности које су претња стабилности и напретку у Босни и Херцеговини", истакао је Ескобар.
Према Ескобару, рат Русије против Украјине је променио свет, а огромна подршка Украјини у последњих неколико дана је импресивна.
"Придружујемо се међународном позиву свим земљама, а посебно онима у Европи, да подрже међународно право и недвосмислено одбаце нелегалну инвазију коју је Русија извршила на Украјину, свог суседа. Земље Западног Балкана чуле су тај позив. Одајем им признање што чврсто стоје уз Европску унију и слободни свет", истакао је Ескобар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала