- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Опсада мењачница – паника подстакнута и лошим сећањима

© Depositphotos.com / GregoryleeНовчанице у еврима
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Први налет нервозе и лоших очекивања због ратних дешавања у Украјини када су људи широм Србије похрлили да мењају динар за евро је, по оцени економисте Ивана Николића, ипак за нама. Он такво понашање приписује и лошим сећањима које имамо, за шта сада нема разлога јер имамо довољно девизних резерви и стабилну економију.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
По оцени директора у Економском институту, др Николића, није ситуација толико критична да бисмо се понашали тако нерационално, јер је ово потпуно другачије време у односу на оно за која људе везује искуство из деведесетих година прошлог века.
Судећи по одговорима које је Спутњик добио у три познате мењачнице које већ дуго функционишу на нашем тржишту, ситуација се ипак смирује у односу на претходне дане. У мењачницама ДОК и ВИП су имали да замене динаре за евре, наравно по званичном курсу од 119,08 динара. Рекли су, додуше, да је то тренутно стање и уз питање о којој суми је реч. Имали су да замене таржених 500 евра, али нису могли да гарантују каква ће ситуација бити до краја дана. У мењачници „Пирана“, пак, имали су „нешто мало“ евра. Како су рекли - што откупимо то и продамо, а да ли ће бити нешто више у току дана, то не знамо.

Опседање мењачница- непотребна панична куповина

На питање зашто су људи похрлили по евро када је та валута већ данима у паду у односу на друге значајне које чине корпу валута, професор Београдске банкарске академије, др Зоран Грубишић за Спутњик каже да је по среди паника с обзиром на наша стара искуства. Пошто мењачнице имају ограничене позиције у некој валути, односно количине, резултат повећаних захтева је и подигнут горњи курс са 118 на 119 динара за евро. Он сматра да је то и добро и у интересу грађана, јер је, како каже, у питању панична куповина која нема везе са реалним стањем.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗбог рата у Украјини и раста цена панично је кренуло опседање мењачница и куповина евра
Мењачница - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Због рата у Украјини и раста цена панично је кренуло опседање мењачница и куповина евра
То што је, пак, евро већ данима у паду у односу на друге битне валуте, по његовој оцени, неће имати утицаја на нашу трговину са Европском унијом, са којом највише послујемо.
И Николић је истог мишљења, истичући да је ту за нас битан само однос евро-динар, јер се трансакције обављају у еврима. Само слабљење евра према долару или неким другим валутама нас не погађа.

Већ је мирније

Што се, пак, тиче нервозе грађана, она је, како истиче, очекивана и тако је свуда у окружењу. То се дешава кад год постоје повећани ризици, поготово овако значајни каква су ратне збивања у Украјини. Он је подсетио да је претходно слично дешавање било крајем марта и почетком априла 2020. када је кренуо коронавирус.
Прошле недеље је био први налет лоших очекивања, односно нервозе, каже наш саговорник, који сматра да се потрага за еврима већ смирује.
„Видећемо за даље. Опет све зависи од дешавања на фронту, тако да кажем, или од порука и информација које стижу од великих битних земаља, пре свега са Запада. Не можемо у овом тренутку рећи – од данас се све враћа у неку нормалу, али је најгоре већ прошло, тај најизазовнији иницијални тренутак када је неизвесност на неком врхунцу. Сада се полако прихватају околности такве какве су и наставља се живот“, оцена је Николића.

Нерационална потрага за еврима

А да ли ће нову напетост створити најновије најаве још строжих санкција према Русији које би обухватиле и енергетски сектор, што значи додатно подизање цена које су ионако вртоглаво отишле у вис? Он напомиње да је цена гаса данас 30 одсто већа у односу на петак када су затворене берзе.
© Sputnik / Александар МилачићЗнатно веће девизне резерве и стабилна економија су и гаранција стабилног динара
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Знатно веће девизне резерве и стабилна економија су и гаранција стабилног динара
Управо због раста цена, односно инфалције, људи су и похрлили да купују евро рачунајући да не изгубе на вредности новца. Николић, међутим, истиче да је џаба одлазак у мењачницу, јер ништа не може да вам гарантује да сте тиме обезбедили вредност.
„Нећете изгубити, не само зато што имамо довољне резерве да би бранили вредност динара, него и због тога што куповина евра није нека гаранција јер инфлација погађа и сам евро подједнако“, истиче Николић.
Људи су, како каже, посумњали у стабилност коју имамо водећи се искуствима из прошлих времена, али последњих година смо ваљда прихватили неке нове околности у односу на монетрану и економску политику која је некада вођена. Резерве су неупоредиво веће и економија Србије је данас стабилна и потпуно другачија него некада, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала