- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ослободите се досадних спам мејлова кроз пет једноставних корака

CC0 / Unsplash / Бизнис
Бизнис - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Сигурно вам се барем једном у животу догодило да вас "бомбардују" мејловима након што сте обавили онлајн куповину, или скинули неку нову апликацију. Што више времена прође од отварања неког налога, то се ваша адреса чешће појављује у различитим базама података које компаније и појединци користе за слање спам мејлова.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Такве поруке су углавном рекламе, али постоје и оне опасније, преко којих се шири малвер и други малициозни вируси.
На пример, ако база података неког веб-сајта на који смо се регистровали доспе у погрешне руке, па је нападачи искористе за стицање добити тако што је препродају различитим компанијама широм света, инбокс убрзо постане затрпан најразличитијим спам мејловима.
Истина је да gmail аутоматски филтер најчешће ради прилично добро, али постоје кораци који могу да се направе уколико спам поруке и даље стижу.

Корак 1

Прво решење је у вези с поменутим филтерима, који могу прецизније да се подесе, те да се поруке одређеног пошиљаоца, или они који садрже неку кључну реч, означе као непожељне.
Да би се направили нови филтери, потребно је да се отвори gmail и да се у пољу за претраживање на врху кликне на „Show search options“, да се унесу критеријуми за филтер, па се онда кликне на „Create filter“. Потом је довољно да се означе поља за жељене акције, и да се на крају понови изабере „Create filter“.

Корак 2

Поред тога може да помогне и линк „Cancel subscription“ који се обично налази на крају мејла, а долази и у другим облицима, на пример „Уколико желите да се одјавите са newsletter листе, кликните овде“.
Након тога мејлови тог пошиљаоца више не стижу у инбокс, мада функција не ради увек.

Корак 3

Ту је и опција „Unsubscribe“ коју gmail најчешће ставља поред наслова мејла или поред адресе онога који шаље поруку, ако пошиљалац опцију није укључио у мејл.

Корак 4

Може да помогне и опција „Mark as Spam“ или „Report Spam“, до које се долази ако се кликне на три вертикалне тачке које се налазе у горњем десном углу када отворите мејл (најбоље је да се користи ако претходни кораци нису успели).

Корак 5

На крају је важно да се има на уму да gmail адреса не би требало да се користи за регистровање на веб-сајтове који се не користе редовно. За то могу да се направе привремени мејл налози, или да се искористе они који служе за такве ствари, али не и за свакодневну комуникацију.
На тај начин ће инбокс остати чистији, без непожељних и потенцијално опасних мејлова, преноси Курир.
Виртуелни састнакак - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2020
Да ли Гугл треба да се забрине: После успешне године Зум развија и свој и-мејл сервис
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала