- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин позвао Европу: Допринесите спасавању људи и извршите притисак на Кијев

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Европског савета Шарлом Мишелом о ситуацији у Украјини. Путин је истакао да руска војска предузима све могуће мере да спаси животе цивила, као и да украјински националистички батаљони спречавају евакуацију становништва, саопштила је прес-служба Кремља.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Како је објаснио руски лидер, упркос „режиму тишине“ који је руска војска поново прогласила ради евакуације становништва, украјински националистички батаљони спречавају то, прибегаваћи насиљу.
„Примећено је да је руска војска већ неколико пута проглашавала 'режим тишине' за евакуацију становништва дуж хуманитарних коридора. Истовремено, украјински националистички батаљони то ометају прибегавајући насиљу над цивилима и разним врстама провокације“, наводи се у саопштењу.
Главна претња у Украјини долази од националиста који користе терористичку тактику, кријући се иза становништва, рекао је шеф руске државе.
Како се додаје, Путин је апеловао на Европску унију да пружи реалан допринос спасавању људи, изврши притисак на Кијев и примора га да поштује хуманитарно право.
Председник Руске Федерације изнео је став Москве у вези са спровођењем специјалне операције за заштиту република Донбаса. Вођен је садржајан разговор о хуманитарним аспектима тренутне ситуације у земљи, додаје прес-служба.
Са своје стране, Мишел је током разговора са Путином позвао да се обезбеди приступ хуманитарној помоћи становништву Украјине и изразио потребу да се гарантује безбедност нуклеарних објеката у Украјини „у условима борбених дејстава“.
„Позивам на хитан прекид борбених дејстава и безбедан хуманитарни пролаз и приступ помоћи“, истакао је председник Европског савета.
Подсетимо, на молбу француског председника Емануела Макрона упућену руском лидеру Владимиру Путину, Оружане снаге Русије су од 10 сати објавиле прекид ватре и отварање хуманитарних коридора из Кијева, Маријупоља, Харкова и Сума, саопштио је јутрос Међуресорни координациони штаб за хуманитарно реаговање у Украјини.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија је спремна да обустави војну операцију у сваком тренутку – ако Кијев испуни услове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала