- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пола века Супермена који је свог Лекса Лутора нашао у Пријепољу /видео/

© AFP 2023 / VINCE BUCCIШекил О'Нил и Владе Дивац
Шекил О'Нил и Владе Дивац - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Ломио је обруче, понижавао ривале, решен да постане главна звезда „уништио“ свој први тим, али је успео да постане једна од највећих легенди кошарке – Шекил О'Нил је прославио 50. рођендан, кошаркашки Супермен за кога је решење имао само Лекс Лутор из Пријепоља – Владе Дивац, четири године старији див из Пријепоља.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Пре тачно 30 година О'Нил је представио себе свету поставши први пик на НБА драфту и задуживши дрес Орландо Меџика, амбициозне екипе са Флориде која је имала намеру да се укључи у трку са великанима попут Чикаго Булса, Хјустон Рокетса, Портланд Трејлблејзерса, Лос Анђелес Лејкерса...
Није достигао звездане висине у свом првом тиму, чак је на веома лош начин напустио екипу, прочитавши анкету у локалним новинама која му се није допала.
Времена су се променила, носећи дрес Лос Анђелес Лејкерса освојио је три титуле шампиона НБА лиге, једну и са Мајамијем, три пута је био најбољи играч финала, а чак у 15 наврата је наступио на утакмици свих звезда.
Листа његових успеха је огромна, али је списак оних који су могли да „стану на црту“ диву високом 216 центиметара и тешком 147 килограма је далеко мањи и може се свести само на једно име – Владе Дивац.
Дивац је, за разлику од О'Нила, стигао у НБА право кроз најсјајније рефлекторе – Лејкерси су га одабрали за играча кадрог да буде део тима у ком је газдовао легендарни Меџик Џонсон, због кога касније Шекил није могао да носи омиљени број 32 из Орланда.
Мимоишли су се Дивац и О'Нил у Лос Анђелесу, Лејкерси су српског центра заменили за Кобија Брајанта и послали га у Шарлот, а одатле се Владе вратио у Калифорнију и стигао у престоницу Сакраменто коме је донео и праву кошарку.
Окршаји Дивца и О'Нила су били посластица за љубитеље кошарке, Србин је пленио талентом, кошаркашким умећем, додавањима и шутевима са центарске позиције, док је Американац доминирао снагом, окретношћу и спретношћу под обручима.
Разгртао је О'Нил као од шале све ривале, закуцавао је преко легенди какве су Дикембе Мутомбо, Дејвид Робинсон, али – нико није успео да пронађе прави рецепт за њега, док се Дивац није потрудио да покаже сав интелектуални потенцијал српске кошарке.
Кључни дуели догодили су се 2002. године у финалу Западне конференције, а О'Нил и Брајант су пред собом имали спектакуларну екипу Сакрамента, без звезди у којој је све почињало и завршавало се са Дивцем.
Искуство југословенске кошарке, заједно са схватањем америчке, од Дивца је створило центра који трчи, додаје, шутира, али и уме да натера на грешку физички супериорније, али не толико талентоване ривале.
О'Нил је био управо такав.
„Ја сам човек без талента који је дошао до овог места уз много рада. Како Сакраменто може да нас победи? Само варањем“, рекао је О'Нил пред серију мечева са Кингсима.
Под варањем он је подразумевао Дивчеву способност да изнуди фаул у нападу ривала, што је обилато користио баш против О'Нила који је свом силином атаковао противнике и уклањао их са пута попут булдожера.
Дивац је знао шта треба да ради – у моментима када би О'Нил кретао у такозвано „зидање“ леђима према кошу, он би се укопао ногама у месту и чекао моменат ударца да би пао на паркет и изазвао реакцију судија.
Нико у НБА лиги се није служио тим средством против О'Нила – и то је Американца доводило до лудила, толико да чак ни данас, додуше у шали, не жели да говори о Дивчевим кошаркашким квалитетима.
„Шек, да ли је постојао неки играч у нашем времену који је играо као Јокић, ко је сличан Јокићу?“, упитао је легендарни Реџи Милер.
Одговор није био очекиван...
„Јокић је сличан Рику Смитсу, не много снаге, али много умешности око обруча...“
Милер је био уверен да нешто стоји иза света.
„А Владе Дивац?“
Одговор се догодио...
„Владе је био ужасан. Ужасан“, рекао је О'Нил и изазвао смех саговорника.
Смехом је О'Нил частио и своје саиграче из Лејкерса, певајући увредљиву песму о Дивцу, истичући да његово име нико не зна, уз заборављање да је Србин најбољи стрелац славне франшизе током '90. година са 6.497 постигнутих поена.
Али, Шек је добро знао ко је Дивац и на то је добио подсећање нарочито у моментима када је желео да покаже своју снагу и оправда епитет Супермена.
Лекс Лугор из Пријепоља је увек имао спреман одговор на то, један од њих је и фамозно „закуцавање из беса“.
О'Нил и Дивац су касније постали добри пријатељи, а Шек је годинама касније истакао да је мудрији него што је био – носећи дрес Србије са својим омиљеним бројем и презименом „преведеним“ на српски.
Кошарка је због дуела Дивца и О'Нила добила нову димензију и заувек ће остати упамћен њихов ривалитет који је утицао и на даљи развој игре између обруча у Србији, учинивши је борбенијом, али и указавши да и „само човек“ може снагом свог интелекта и талента да надмудри Супермена.
Владе Дивац на комеморацији Милутину Мркоњићу - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СПОРТ
„Позвао сам Мрку кад је пао Милошевић“ – Дивац кроз сузе говорио на комеморацији Мркоњићу /видео/
Владе Дивац - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
СПОРТ
Владе Дивац и Јелена Ђоковић запевали „Видовдан“ /видео/
Душан Ивковић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Истина о Дивцу и Дражену: „Те америчке глупости...“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала