- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Русија није мењала став о енергетској сарадњи са ЕУ

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Русија није мењала став о енергетској сарадњи са Европом, док је Запад, напротив, настојао да заоштри ситуацију, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Нисмо урадили ништа да бар некако – речју, делом, наговештајем, емоцијом, планом – кажемо да више не исповедамо енергију као поље, сферу сарадње. То се никада није десило. А управо земље... Запада... управо имају жељу да се ситуација заоштри, то је било очигледно сваке године“, рекла је Захарова за „Први канал“.
Она је као пример навела блокаду гасовода „Северни ток 2“, чија је изградња имала за циљ да цене гаса у Европи буду предвидиве.
„Шта је Русија урадила да уништи овај пројекат, да до њега не дође? Ништа. Шта је Русија уопште радила? Радила је све да овај пројекат проради... Тако да би цене биле предвидиве... да никаква политика... не може да утиче на енергетски сектор“, закључила је она.
Подсетимо, изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Русија је више пута истицала да је „Северни ток 2“, коме се активно противе САД и Украјина, комерцијални пројекат који је од користи за Европу и апеловала је да се не помиње у контексту било какве политизације. Москва је такође саопштила да намерава да настави транзит гаса преко Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала