- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Брисел жели да смањи зависност од руског гаса: Биће „ђаволски тешко“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Европске комисије у Бриселу, Белгија
Зграда Европске комисије у Бриселу, Белгија - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Европској унији ће бити „ђаволски тешко“ да замени две трећине гаса из Русије у току ове године, али то је могуће, рекао је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како је рекао, захваљујући одређеним мерама, ЕУ ће до краја године моћи да замени две трећине гаса који увози из Русије чиме ће окончати превелику зависност од Русије.
Он истиче да је Унији потребно да се ослободи те зависности јер она за собом носи велике политичке ризике у потпуно новој геополитичкој ситуацији која је сада настала.
„Тешко, ђаволски тешко, али могуће“, рекао је он Тимерманс новинарима.
У саопштењу Европске комисије наводи се да Унија има потенцијал да сваке године купи додатних 50 милијарди кубних метара течног природног гаса.
„Комисија је последњих месеци контактирала са низом партнера из целог света у циљу диверсификације испорука гаса. Међу њима су САД, Норвешка, Катар, Азербејџан, Алжир, Египат, Јужна Кореја, Јапан, Нигерија, Турска, Израел. То је довело до рекордног увоза течног природног гаса у јануару и фебруару. ЕУ има потенцијал да сваке године увози додатних 50 милијарди кубних метара СПГ“, истиче се у саопштењу.
Такође, у саопштењу ЕК се наводи да је прошле године Русија обезбедила скоро 45 одсто плавог горива за ЕУ, 27 одсто сирове нафте, 46 одсто угља.
Како се наводи у саопштењу ЕК; Унија би требало да се ослободи зависности од Русије знатно пре 2030. године, због чега је предложен план "REPowerEU".
Остали извозници гаса у ЕУ су: Норвешка 23 - одсто, Алжир - 12 одсто, САД - шест одсто, Катар - пет одсто.
Истиче се и да ЕК намерава да у најскорије време представи нацрт закона према којем складишта нафте у ЕУ морају сваке године бити попуњена минимум 90 одсто до 1. октобра.
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РУСИЈА
Цена гаса опет преко 3.000 долара; Транзит руског гаса преко Украјине већ недељу дана на максимуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала