- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филхармонијски концерт посвећен успомени на Зорана Ђинђића

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Зоран Ђинђић
Зоран Ђинђић - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Београдска филхармонија, заједно са диригентом Маријом Вензагом и виртуозом на труби, Симоном Хефелеом, у петак 11. марта, посвећује концерт успомени на Зорана Ђинђића.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Спој савременог и традиционалног кроз призму духовности биће приказан колажем дела – од Вагнеровог и Шумановог „Фауста“ преко Бахових духовних дела којима је нови живот удахнуо диригент Леополд Стоковски, до Јостовог концерта за трубу у спомен Чета Бејкера што је уједно и домаћа премијера ове композиције.
© Фото : Alberto VenzagoМарио Вензаго
Марио Вензаго - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Марио Вензаго
Други спој искуства и младости, доносе Марио Вензаго за диригентским пултом и суперстар на труби Симон Хефеле, први пут са оркестром Београдске филхармоније. Идеална прилика за љубитеље овог инструмента, џеза и легендарног Чета Бејкера биће композиција „Пијета“ К. Јоста, коју ће извести виртуоз, добитник најзначајнијих награда, етаблиран на међународном плану као један од најуспешнијих трубача млађе генерације. Иако није у питању џез комад, композиција има посвету која наговештава основну музичку идеју, а труба улази у терен џеза са Бејкеровом разноврсношћу и елеганцијом.
© Фото : Marco BorggreveСимон Хефеле
Симон Хефеле - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Симон Хефеле
После Вагнеровог и Шумановог „Фауста“ и домаће премијере Јостове композиције, Филхармонија изводи Хонегерову „Литургијску симфонију“, као и чувену транскрипцију Бахове „Токате“ и фугу у де-молу, Стоковског. Она је постала позната најширој публици кроз чувену Дизнијеву „Фантазију“ за коју је дела дириговао управо Стоковски.
Улазнице за овај концерт су у продаји на филхармонијској благајани и онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала