- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Момирову странку гурнули у Милове руке: Чланство СНП-а осуђује „срамну издају“

© Sputnik / Бобан НововићСедница Главног одбора Социјалистичке народне партије Црне Горе
Седница Главног одбора Социјалистичке народне партије Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Одлука Главног одбора СНП-а да уђе у преговоре о мањинској влади је срамна, каже за Спутњик члан Извршног одбора никшићког СНП-а Мирчета Микић уз оцјену да је руководство издало чланство које се 25 година борило против Мила Ђукановића.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Када смо побиједили на изборима Ђукановића, који прогања нас и наше породице, наше руководство нас је издало“, навео је Микић коментаришући одлуку Главног одбора.
Члан Извршног одбора СНП-а Томислав Булајић казао је новинарима да су ти и такви чланови створили СНП.

„Све чланство нас је звало из свих општинских одбора из Црне Горе и рекло да је све ово фингирано, изрежирано и намјештено. Сви знају да је чланство СНП-а тврдо и поштено, али су нас увијек наши лидери издавали, били су слаби. Још када смо прихватили да Пеђа Булатовић изда и смијени Момира Булатовића, учињена је грешка. Свако ко је имао дил са Милом Ђукановићем, завршио је своју каријеру“, поручио је Булајић.

Медојевић: Јоковић у џаку понио гласове најпоштеније опозиције Ђукановићу

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић је, коментаришући одлуку Главног одбора СНП-а да уђе у преговоре око мањинске владе, чији је мандатар Дритан Абазовић, за Спутњик казао да је ријеч о о куповини карте за владу која ће имати судбину Титаника.
„Чак нећу да улазим превише у то да ли је ријеч о класичном извргавању воље грађана, прекрајању изборне воље, јер СНП је био дио колације ‘За будућност Црне Горе‘ и ниједан његов гласач није гласао да један конституент те коалиције иде у сарадњу са ДПС-ом. Дакле, ријеч је о политичкој корупцији пар екселанс — Главни одбор СНП-а је гласове најпоштенијег бирачког тијела у Црној Гори, људи који су били у опозицији и који су патили под овим режимом 30 година, гласове тих људи је ставио у џак и однио их Милу Ђукановићу. Владимир Јоковић је купио карту за Титаник. Та влада ће појачати подјеле у Црној Гори, појачати осјећај неподношљиве неправде, издаје и допринијети радикализацији политичких прилика. То је допринос једном новом хаосу“, казао је Медојевић.
Он је упозорио и да умјесто да иду ка националном консензусу у Црној Гори, да се формира влада националног јединства, да се ставе по страни све подјеле и различитости, како би се што лакше преживјеле ове турбуленције које слиједе у свијету, политичком корупцијом долазимо до нових подјела.
Испред просторија, док је јуче трајао Главни одбор, окупили су се чланови никшићког, шавничког и цетињског општинског одбора који су дошли да, како су навели, изразе протест против учешћа странке у мањинској влади.
Незадовољни чланови СНП-а поручили су да ако ГО изгласа мањинску владу, неко ће морати да оде – „или руководство, или ми“.
„По свим показатељима и претпоставкама, донијеће одлуку за учешће у мањинској влади. Ми смо дошли да због тога изразимо протест“, рекао је члан ОО СНП-а Никшић Велибор Божовић.
Он је додао да је на посљедњој сједници ОО СНП Никшић од 88 чланова, „њих 90 одсто било против учешћа у мањинској влади“.

Историјат СНП-а — од Момира Булатовића до Јоковића

Социјалистичка народна партија Црне Горе је социјалдемократска странка у Црној Гори. Њен предсједник је Владимир Јоковић, а припада групи странака српског народа у Црној Гори.
Настала је из огранка владајуће Демократске партије социјалиста Црне Горе 1998. године. Оснивач и први предсједник странке је био бивши црногорски предсједник Момир Булатовић.
На изборима 1998. странка наступа самостално под вођством Момира Булатовића, осваја 35,62 одсто гласова и 29 посланика пласирајући се на друго место иза коалиције Да живимо боље (ДПС-НС-СДП). Булатовић је 19. маја 1998. постао председник савезне владе СРЈ и СНП улази у власт на федералном нивоу са Милошевићевим СПС-ом.
После савезних избора 2000. и пада Слободана Милошевића у Србији, проевропска и реформска струја Предрага Булатовића преузима лидерство и долази у сукоб са Момиром Булатовићем, који је затим због одлуке главног одбора СНП-а да уђе у коалицију са ДОС-ом, напустио СНП и формирао Народну социјалистичку странку.
Била је лидер опозиције у Црној Гори, просрпска странка све до изборног краха коалиције униониста на парламентарним изборима 2006. године, и била је главна политичка странка на референдуму о независности која је водила кампању за опцију државне уније са Србијом 2006. године, на којој је опција „не“ за длаку изгубила. Истог трена резултате није признала независност Црне Горе, и саставила је Бијелу књигу, која је расправљала о упитности референдумских резултата и износила статистичке податке о нелогичностима и прекршајима владајуће коалиције Мила Ђукановића…
Алекса Бечић се обраћа окупљенима на протесту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РЕГИОН
Демократе: Руководство СНП са хордама које су прогониле њихово чланство
Славен Радуновић - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
РЕГИОН
Радуновић: Одлука да уђе у мањинску владу води СНП ка нестајању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала