Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Претња из САД: Подсећају Србе на рат у јеку украјинске кризе

Косово - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Лов у мутном је Ескобарова изјава да би због ситуације у Украјини требало удвостручити напоре за постизање решења на Косову и Метохији и стабилизацију у Босни и Херцеговини. Његово подсећање на рат на овим просторима треба тумачити искључиво као претњу. Ескобар заправо најављује како би Америка овде искористила евентуални глобални сукоб.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Овако за Спутњик изјаву званичника Стејт департмента Габријела Ескобара о паралелама сукоба у Украјини и БиХ и Србији коментарише Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука из Бањалуке.
"Народима овог региона је исувише добро познато колико је разоран ратни сукоб. Не смемо дозволити Русији да искористи рат који је сама изабрала, како би спречила напредак земаља Западног Балкана. Русија се не руководи најбољим интересима ових земаља. Ваше привреде су повезане са Европом и ваша будућност је да будете у Европи као пуноправне чланице ЕУ", навео је Ескобар, заменик помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента САД.

Америка шаље претње на Балкан

Ћеранић каже да је сукоб на територији Украјине немогуће доводити у било какву везу са Балканом, поготово са Босном и Херцеговином и Србијом. Он верује да се Ескобар бави овом релацијом само да би извршио своје задатке.
"Он има одређене политичке задатке које је добио од дипломатије своје земље, није успео да их реализује. Сада цени да би користећи ову кризу, страхове који су присутни свуда, па и овде на Балкану, у смислу да се сукоб прошири, могао да их реализује", каже Ћеранић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Габријел Ескобар
Говорећи о Ескобаровом "плашењу ратом" он додаје да постоји једна сличности између Србије и Украјине, а то је патња цивилног становништва које је у склоништима.
"Али је НАТО док је бомбардовао Србију гађао инфраструктуру. Београд и други градови циљано су остављани без струје и воде, док у Украјини ни у једном граду није искључена струја. Руска војска заобилази инфраструктуру и не гађа објекте који су од потребе цивилима. У Украјини украјинска војска руши мостове, да би онемогућила продирање војске Русије. Дакле, пре свега у војном значењу ова два сукоба апсолутно немају сличности", каже наш саговорник.

Видљиви Ескобарови циљеви

Ћеранић додаје да је председник Русије Владимир Путин јасно обелоданио политичке и војне циљеве Русије, које је раније настојао реализовати мирним путем, путем преговора. Циљеви Габријела Ескобара видљиви су, каже, ових дана баш у Босни и Херцеговини.
"Постоје и неке домаће политичке снаге, код нас у Сарајеву јако присутне, које настоје да праве паралеле Босне и Херцеговине са Украјином, односно, говоре о украјинизацији БиХ, али и Србије, у смислу да би НАТО требало да појача ангажман. Да заправо реализује политичке циљеве бошњачких политичких партија. То неће тако лако ићи", тврди Ћеранић.

Зашто Босну надлећу авиони?

Он је за Спутњик коментарисао и распоређивање нових 500 војника који су пристигли као појачање Европских војних снага.
Најављено је распоређивање резерви и опреме, укључујући лака оклопна возила, "у светлу погоршавања међународне сигурносне ситуације и циљу мера предострожности", како је објашњено у Еуфору. Истовремено, у оквиру вежбе, Босну и Херцеговину надлећу француски војни авиони.
"То што су француски авиони над небом Босне и Херцеговине, не значи да су ту због Срба. Коначно, недавно је председник Емануел Макрон говорио о безбедносним претњама у Босни и Херцеговини. То се, наравно, није допало Жељку Комшићу који је отишао у Париз да му објашњава да БиХ није терористичка, исламистичка земља, да су проблеми други", подсећа.

Неутрална Босна, мирна Босна

Декан Факултета безбедносних наука сматра да БиХ у овом тренутку треба да буде наутрална, да се држи по страни као и Србија.
"То што, заједно са Србијом, није уврштена на списак земаља које је Русија означила као непријатељске, БиХ треба да захвали првенствено председнику Додику. Моји саговорници у Сарајеву ових дана немају одговор на ову моју констатацију", истиче Ћеранић.
Он још једном подвлачи да је изјава Ескобара претња, али и да је у крајњем случају неумесна, с обзиром на дешавања на овом простору пре 25 година.
"Ми јако добро знамо и шта значи кад вам отму део територије и дају му независност. Кад чујемо од званичника неких западних земаља како оптужују Русију, говоре о руској агресији и инвазији, ми не можемо да не видимо колико је то лицемерје. Сетимо се шта је НАТО радио Србији, много горе патње је имао српски народ током НАТО агресије, 78 дана, него што сада има цивилно становништво у Украјини".

ЕУФОР није за бригу

Ћеранић каже да изјаве америчких, али и званичника из Сарајева не треба никога да брину, као ни дефиле страних војника и налети војних авиона, јер Еуфор делује у склопу мисије Алтеа.
"Присуство ЕУФОР-а је легитимно, у томе не видим проблем, али изгледа да неко настоји да наговори НАТО да изврши окупацију БиХ. Све су то нереални циљеви. Гарант Дејтонског споразума није НАТО, већ велике силе, САД, Русија, али и Србија и Хрватска. НАТО је имао одређену улогу у склопу мисије "Алтеа", имали су је војници из Ћешке, Бугарске и Аустрије. Ако неко мисли да би они могли бити у функцији реализације политичких циљева, грдно се вара", закључује Ћеранић.
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РЕГИОН
Комшић службено затражио статус кандидата за БиХ у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала