- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Репрограмирање ћелија: Научници на трагу третмана за заустављање старења

CC0 / Unsplash/John Moeses Bauan / Млад и стар човек
Млад и стар човек - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Научници већ дуго покушавају да сазнају како да зауставе старење и продуже живот, а ново откриће у делимичном репрограмирању ћелија даје наду да би у томе могли да успеју.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Болови у леђима и костима, повећан ризик од различитих болести, само су неке од последица старења које научници покушавају да зауставе како би продужили животни век. Иако су успешне методе заустављања старења код људи још далеко, научници су успели да то ураде код мишева.
„Усхићени смо јер овај поступак можемо да користимо током целог животног века како бисмо успорили старење код животиња. Ова техника се показала безбедном и ефикасном код мишева“, казао је Хуан Карлос Ицписуа Белмонте, биолог са Салк института у Калифорнији.
Белмонте и његове колеге у студији објављеној у научном часопису „Нејчр ејџинг“, открили су да се ткиво у бубрезима и кожи мишева „подмладило“, односно да се утицај гена који узрокују упале, смрт ћелија и стресни одговор смањио код третираних животиња. Кожа је чак била у стању да се обнавља и да на њој остаје мање ожиљака, што је супротно од онога што се догађа у старијим годинама.

Делимично репрограмирање ћелија зауставило епигенетски сат

Осим тога, код тих животиња епигенетски сат, мера која показује ниво метилације ДНК који се приписује старењу, чини се као да се вратила уназад.
„Поред борбе са болестима повезаним са старењем, овај приступ може обезбедити биомедицинским стручњацима нови алат за обнављање здравља ткива и организма побољшањем функција ћелија и отпорности код различитих болести, као што су неуродегенеративне“, објашњава Белмонте.
Иако је третман делимичног репрограмирања ћелија био успешан и безбедан на мишевима, научници кажу да је пут до примене на људима још дуг, али је, хипотетички говорећи, могућа примена и на човеку, преноси „Сајенс алерт“.
Научници су у овој студији експериментисали са четири протеина који регулишу експресију ДНК, процес којим се информација гена користи за синтезу функционалног генског продукта, што су често протеини.
Ради се о протеинима познатим као „Јаманака фактор“, названим по јапанском научнику.
Та техника позната је по могућности претварања „одраслих“ ћелија у матичне ћелије, а научници су сада успели да докажу како је могуће и репрограмирати ћелије да се врате у стање младости, а да не постану матичне ћелије. Уколико би успели да подмладе довољно ћелија у телу, цео организам би могао да изгледа млађе.

Обнова и подмлађивање ткива

Научници су у експерименту подмлађивања третирали мишеве на три различита начина. Први експеримент је био кратак, група је третирана током једног месеца када су били стари 25 месеци, што је еквивалентно 80 људских година.
Друга и трећа група имaле су дужи третман. Једна је добијала регуларне дозе од 15 до 22 месеца живота (еквивалентно 50 до 70 година код људи), а друга од 12 до 22 месеца старости (еквивалентно 35 до 70 година код људи).
Мишеви који су третирани само месец дана нису показали знаке подмлађивања, али је то забележено код друге две групе, а да нису имале повећан ризик од канцера или друге здравствене проблеме.
„Ова студија сугерише да дугорошно делимично репрограмирање обећава као интервенција која може да обнови и подмлади функције неких ткива“, наводе Аријана Маркел и Џорџ Дејли из Бостонске дечје болнице, који нису учествовали у овом истраживању.
 - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Фонтана младости на видику: Научници да корак ближе заустављању старења
Старији пар шета парком - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
РУСИЈА
Савети руског лекара: Пет правила која ће вам помоћи да успорите старење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала