- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си Ђинпинг: Спречити да се „пожар у Европи“ отме контроли

© AP Photo / UN Web TVСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг поручио је током видео-самита са француским лидером Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом да је приоритет у Украјини спречавање ескалације, као и да се ситуација не отме контроли.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Ситуација у Украјини је забрињавајућа, Кина дубоко жали што се ратни пожар поново разбуктао на европском континенту, изјавио је Си, а преноси Централна телевизија Кине.

С тим у вези, апеловао је на максималну уздржаност и спречавање велике хуманитарне кризе. Он је позвао Макрона и Шолца да заједно подрже мировне преговоре између Москве и Кијева и да помогну у превазилажењу потешкоћа зарад мира.
Кина високо цени напоре Француске и Немачке да реше ситуацију у Украјини и спремна је да одржава сарадњу и координацију са Француском, Немачком и ЕУ, као и да, у складу са потребама заинтересованих страна, игра активну улогу заједно са међународном заједницом“, констатовао је Си, прецизирајући да „морамо заједнички да подржимо мировне преговоре између Русије и Украјине, помогнемо обема странама да сачувају тенденцију ка преговорима, превазиђу потешкоће и наставе дијалог у циљу постизања резултата и мира“.
Пекинг је већ покренуо хуманитарну иницијативу и спреман је да пружи даљу хуманитарну помоћ Украјини, навео је кинески лидер.
„Кинеска страна сматра да је неопходно поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, придржавати се основних циљева и принципа Повеље УН, озбиљно схватити легитимне забринутости свих држава у погледу безбедносне сфере и подржати све напоре да се промовише мирно решавање кризе“, додао је Си.
Шеф кинеске државе је упозорио да ће санкције, уведене због ситуације у Украјини, „утицати на стабилност глобалних финансија, енергетике, ланаца снабдевања, као и да ће оптеретити глобалну економију која је и тако погођена пандемијом, што је штетно за све стране”. Морамо да уложимо заједничке напоре како бисмо умањили негативан утицај кризе, оценио је Си.
Кини би било драго да види равноправан дијалог између ЕУ, Русије, САД и НАТО-а, додао је.
Лидери су, осим о украјинској кризи, разговарали и о иранском нуклеарном споразуму и сарадњи Кине са ЕУ.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
СВЕТ
Кина: Наше пријатељство са Русијом „чврсто као стена“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала