Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија спремна за сценарио ако ЕУ уведе забрану увоза гаса и нафте из Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да се Србија припрема за сценарио у ком ЕУ забрањује увоз енергената из Русије, што би, како је истакао, изазвало проблеме за нашу земљу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Вучић је указао да око те забране постоје различити ставови у ЕУ, и додао да му се чини да је немачки канцелар Олаф Шолц добро оценио са каквим мукама ће да се суоче у случају забране увоза гаса и нафте из Русије.
Подсетио је да 40 одсто потреба ЕУ покрива са гасом из Русије, а нафтом 30 процената и да су бугарски и мађарски премијери рекли да не могу да пристану на забрану увоза енергената из Русије.
„Амерички председник Џозеф Бајден је донео одлуку да САД забране увоз енергената из Русије, ми сада чекамо да Европска унија донесе одлуку. Ако ЕУ забрани увоз енергената из Русије, онда смо ми у проблему јер немамо куда да их добијемо, не могу ни нафта, ни гас с неба да вам падну“, рекао је Вучић.
Он је изјавио да је припремљена одлука Владе Србије за смањење и укидање царинских дажбина на одређену робу у 2022. години.
„То ће се односити на нафту из трећих земаља“, рекао је Вучић за Б92.
Он је додао и да Србија чека одговор руског председника Владимира Путина о томе који производи и сировине ће бити забрањени за извоз и увоз из Русије.
Казао је да ће држава предузети мере како би и грађани имали минимално повећање цене горива и да ће се држава одрећи 20 одсто од укупне акцизе, како би могла да стабилизује цену горива.
Он је најавио да ће Влада Србије сутра или прекосутра донети одлуку да маржа на гориво буде шест динара.
Тиме би, каже цена евродизела била 181 динара, односно за само два динара већа него сада.
Вучић је истакао да 90 одсто раста цене горива држава преузима на себе.
Држава ће субвенционисати гориво за пољопривреднике како би им најмање месец и по дана цена остала иста на свим НИС-овим пумпама, казао је он.

"Доносимо одлуку да за пољопривреднике држава субвенционише гориво и да на свим НИС-овим пумпама цена остане 179 динара најмање наредних месец и по дана, а за све остале биће буквално минимално повећање", рекао је Вучић.

Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
СРБИЈА
Србија од четвртка стопира извоз брашна, кукуруза, уља и пшенице

"У овом тренутку неће бити повећања цене струје"

Додао је да ће само овог месеца држава морати да обезбеди додатних 150 милиона евра за Електропривреду Србије и Србијагас због недостатка угља и других енергената
Навео је и да Србија има најнижу цену струје, и у овом тренутку неће бити њеног повећања, али је немогуће да имамо убедљиво најнижу цену од земаља у региону.
Држава све држи под контролом, нагласио је Вучић и додао да је губитак државе преко 35 милиона евра, када се узму у обзир субвенције и помоћ у вези са ценама нафте и нафтних деривата.
Указао је да је цена угља учетворостручена, иако су доскора људи тражили да се одустане од угља јер је то прљава технологија, а сада сви увозе угаљ.
Навео је да се тренутно у “Колубари” копа 60.000-62.000 тона угља дневно, а потребно је 90.000.
“Тражимо где да купујемо, да бисмо могли да имамо довољно струје, јер нам нису све електране, топлане припремљене. Купујемо и мазут и све друго, сналазимо се. Али, желим да људи знају да трошимо уштеђевину”, рекао је Вучић и додао да се налазимо у најтежој кризи од Другог светског рата.

"Трошимо резерве гаса"

Србија шест милиона кубних метара гаса добија скоро за џабе по 270 долара за 1.000 кубних метара, али нам у марту треба 11 милиона кубних метара дневно и да не бисмо платили 4.300 долара колико данас кошта гас, повлачили смо из Банатског Двора резерве, рекао је Вучић.
Додао је да смо док је цена гаса била нижа пунили подземно складиште у Банатском Двору где је ускладиштено 120 милиона кубних метара, а сада је количина пала на 97 милиона кубика.
„И опет нам фали бар 0,5 милиона кубика који морају да се купе по тржишној цени и на то трошимо овај новац. Коју год ствар да поменете - угаљ, нафту, гас, огромне су компликације“, рекао је Вучић.
Он је додао да је великих проблема било и са набавком млека у праху које је на крају набављено од четири компаније из Пољске и две из Литваније са којима су потписани уговори и очекује се да роба стигне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала