- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен: Пољски „мигови“ не могу да иду у Украјину преко САД и НАТО-а

© AP Photo / Kevin LamarqueАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
САД нису разумеле зашто Пољска жели да пошаље авионе МиГ-29 у Украјину тако што ће их предати САД, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Предлог Пољске показује сложеност коју ово питање представља“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре након разговора с британском министарком спољних послова Лиз Трус.
„Само нам није јасно шта је суштинско образложење да се то уради на начин који је предложен“, рекао је Блинкен. Он је, такође, поновио да би увођење зоне забране летова изнад Украјине довело само до ширења и распиривања сукоба.
Према његовим речима, појављивање америчке војске у Украјини, на украјинској територији, на земљи, или америчких пилота у украјинском ваздушном простору у пуном или ограниченом обиму, „готово сигурно би довела до директног сукоба Сједињених Држава, НАТО-а и Русије, проширење сукоба, његово продужавање, учинило би га много крвавијим од онога што већ постоји".
"То не би било у интересу наших земаља, нити у интересу Украјине", рекао је Блинкен и додао да је исту поруку дао и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбег.
Британска министарка Лиз Трас је рекла да се руској авијацији треба супротставити испоруком противваздушног наоружања украјинској војсци.
Пентагон је раније саопштио да рута за пребацивање авиона у Украјину коју је предложила Пољска изазива озбиљну забринутост за целу алијансу, у контексту коришћења заједничке базе САД и НАТО.
Раније је премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио да се одлука о предавању пољских ловаца МиГ-29 налази у рукама САД и НАТО-а. Министарство иностраних послова Пољске је саопштило да та земља не може самостално да преда Украјини борбене авионе и предложило да се пољски авиони дају влади САД на располагање у авио-бази „Рамштајн“.

Завршетак сукоба у Украјини зависи од одлуке Путина

Амерички државни секретар сматра да прекид сукоба у Украјини зависи само од председника Русије Владимира Путина, док Запад може једино да појачава притисак на њега.
„Ми не можемо то да решавамо уместо њега. Све што ми можемо јесте да наставимо изузетне напоре за јачање притиска на њега, ширење подршке Украјини и постизање онога што сви желимо – независности Украјине и пораза председника Путина“, рекао је Блинкен.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Мантра да је Русија ујединила Запад — велика лаж
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СВЕТ
Шолц: Свесни смо озбиљности ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала